Kanta-Häme

Tuomioja kiistää pimityksen

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenten ja ulkoministerin käsitykset Suomen ja Naton isäntämaasopimuksen valmistelusta ovat keskenään ristiriitaisia.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) syytti keskiviikkona hallitusta siitä, että se on jättänyt valiokunnan pimentoon tärkeistä ulkopoliittista tapahtumista kuten tuoreesta Suomen ja Naton välisestä yhteistyösopimuksesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kiistää väitteen jyrkästi.

– Ei pidä paikkaansa. Emme ole pimittäneet asiakirjaa. En minäkään ole tähän mennessä nähnyt mitään sopimusta, Tuomioja sanoo.

Hänen mukaansa valmisteilla oleva sopimus ei liity akuuttiin Ukrainan tilanteeseen, vaan on ollut vireillä jo vuosia. Isäntämaatuki on kirjattu Naton ja Suomen kumppanuustavoitteisiin jo vuonna 2002.

– Ukrainan tilanne ei vaikuta siihen mitenkään, kyse on täysin puolustuspolitiikkamme mukaisesta asiasta. Viime vaiheessa pyrimme siihen, että sopimus toimeen pannaan vuonna 2016, Tuomioja toteaa Hämeen Sanomille.

Hän on varautunut käymään asiaa läpi myös valiokunnan kanssa lähiaikoina.

– Ainahan me kerromme kaiken, mistä valiokunta haluaa tietää, Tuomioja vastaa.

Koskinen: Media ehti ensin

Ulkoasiainvaliokunnan hämeenlinnalainen jäsen Johannes Koskinen (sd.) kertoo, että valiokunta pui asiaa keskuudessaan keskiviikkona.

– Siellä oli puolustusministeri paikalla, mutta asia kuuluu myös ulkoministerille. Varmasti lähiaikoina saamme tarkempaa tietoa siitä, minkälaista pöytäkirjaa asiassa ollaan laatimassa, Koskinen sanoo.

Hänen mukaansa asiaa ei ole varsinaisesti ehkä yritetty tahallaan pimittää kansanedustajilta. Media vain ehti apajille ensin.

– Tässä oli harvinaislaatuisen tutkivaa journalismia, jonka vuoksi asia tuli vähän oudossa kulmassa esille.

Koskisen mukaan valiokunnan yhteistyö sekä presidentin että ulkoministerin kanssa on toiminut tällä kaudella pääsääntöisesti varsin hyvin.

Heinonen: Tietoa on ollut

Valiokunnassa istuu myös loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.), joka otti niin ikään keskiviikkona kantaa isäntämaatukisopimukseen.

Heinonen ihmettelee blogissaan, kuinka aihe on nostattanut tunteita ja tullut joillekin yllätyksenä.

– En ymmärrä miten, sillä asia on ollut esillä monen monta kertaa aina vuodesta 2002 lähtien, Heinonen kommentoi viitaten muun muassa valtioneuvoston kanslian 12 vuoden takaiseen tiedotteeseen.

Sopimus koskee poikkeusoloja

Isäntämaatukisopimus nousi julkisuuteen viime viikonloppuna, kun Väli-Suomen median lehtien yhteinen sunnuntailiite kertoi sen valmistelusta.

Lehtien mukaan Suomi ja Nato allekirjoittavat toukokuussa sopimuksen, jossa sovitaan muun muassa poikkeusolojen ja rauhanajan harjoitusten käytännön järjestelyistä.

Ne liittyvät muun muassa kauttakulkuun, ilmatilaan, satamien ja lentokenttien käyttöön ja harjoitusalueisiin sekä muona- ja kalustushuoltoon.

Suomen ja Naton välillä ei ole aiemmin ollut vastaavaa sopimusta. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic