Kanta-Häme

Tuomo Korhonen jonotti verotoimistossa Hämeenlinnassa yli kaksi tuntia

Kotitalousvähennykset ja perintöasiat tuovat seniorit verotoimistoon.
Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Maanantaina kello 11 Hämeenlinnan verotoimiston jonotusaika on sata minuuttia, mutta 40 minuuttia myöhemmin se on jo 133 minuuttia. Kun toimisto aamulla aukesi, pysyi jonotusaika reilun tunnin ajan 40 minuutissa.

Ei ihme, että toimiston aulassa on kuumaa ja hikistä. Siististi riviin asetetut tuolit ovat täynnä jonottajia, joista jokainen tuntuu olleen paikalla vähintään tunnin.

– Kävin ensin Riihimäellä, mutta eihän siellä ole enää omaa verotoimistoa. Vähän yli kaksi tuntia sitten tulin Hämeenlinnaan kysymään neuvoa. Vielä on neljä asiakasta minun edelläni, tervakoskelainen Tuomo Korhonen sadattelee.

Veroasiat toivat myös Salme Marjoniemen Karhulinnaan. Hän myöntää olevansa tarkka ja tottuneensa siihen, että asioiden pitää olla kunnossa.

– Tulin oikeastaan vain tarkistamaan tietoja. Yritin soittaakin, mutta se tuntui aivan toivottomalta jonottamiselta. Ensimmäisen kerran yritin tänne monen muun kanssa jo viime keskiviikkona, mutta eihän toimisto ole enää auki kuin maanantaisin ja tiistaisin, Marjoniemi kertoo.

Uudistunut veroilmoituskäytäntö on saanut hien ja hermot pintaan monella, sillä kaikille ei verkkoasiointi tahdo oikein istua. Moni ikävöi verohallinnon postitse tullutta esitäytettyä lakanaa, mutta harva ikävöi joulukuun veronpalautuspäivää.

Hämeenlinnan verotoimistossa käy asiakkaita ruuhka-aikana yli 80 päivässä.

– Kyllä ruuhkat yllättivät ja lisäsimme virkailijoita asiakaspalveluun. Nyt jonottajia palvelee 4-5 työntekijää. Tarvittaessa olemme opastaneet jonottajia myös jonossa, toimistopäällilkkö Asko Mattila Hämeenlinnan verotoimistosta myöntää.

Verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki toivoo, että jatkossa yhä useampi veroilmoitukseensa täydennyksiä tekevistä ilmoittaisi tiedot suoraan verkossa. Suinpäin ei verkkoon kannata syöksyä, sillä ensin kannattaa ottaa asioista selvää ja hakea tarvittavat tiedot esille.

– Verottaja ei lähetä enää niitä ihania esitäytettyjä lakanoita, vaan olemme siirtyneet A4:ään. Tiedot voi yhä edelleen ilmoittaa paperilla, mutta ne on ilmoitettava erillisillä lomakkeilla, jotka on mainittu veroilmoituksessa, Hietamäki neuvoo.

Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen pitää tehdä muutoksia, kolmasosan pitää tehdä ne viimeistään tiistaina 14. toukokuuta. Osalla määräpäivä oli jo viime viikolla, lopuilla ensi viikolla. Määräpäivät ovat tuoneet kävijäpiikin paitsi verotoimistoihin myös sähköisiin palveluihin. Esimerkiksi vappuviikolla Vero.fi:ssä oli yli 970 000 käyntiä ja OmaVerossakin kirjautumisia oli yli 630 000, samoin viime viikolla.

Verotoimistot ovat asiakkaille auki viitenä päivänä viikossa vain suurimmissa kaupungeissa, muualla aukioloaikoja on supistettu. Esimerkiksi Hämeenlinnassa toimisto on auki vain kahtena päivänä viikossa.

Seuraava kävijäpiikki on edessä vuodenvaihteessa verokorttiaikaan.

– Esimerkiksi vappuviikolla toimistoissa kävi koko maassa vain 4000 ihmistä, kun puhelimitse palveltiin 20 000 ihmistä ja Vero.fi:ssä melkein miljoona, Hietamäki huomauttaa.

Kun verottaja lähetti vielä postitse esitäytetyt veroilmoitukset ja palautuskuoren, palautui 5 miljoonasta palautuskuoresta ainoastaan 600 000. Kaikki muu meni suoraan roskiin. Veroilmoitustaan täydensi joka neljäs eli 1,5 miljoonaa suomalaista, heistä verkossa 61 prosenttia

– Pelkästään palautuskuorien kulut olivat yli miljoona euroa vuodessa, Nilla Hietamäki huomauttaa.

Hietamäki uskoo, että pikkuhiljaa ruuhkapäivät vähenevät toimistoissa. Vain harva asia vaatii loppujen lopuksi toimistolle tuloa.

OmaVerossa omia tietoja voi lähettää verottajan käsiteltäväksi useita kertoja omaan määräpäivään asti. Tosiasiassa vuoden 2019 tietojakin voi jo täydentää ensi vuoden veroilmoitukseen sähköisesti.

– Sähköiset palvelut eivät ole aikaan sidottuja. Veroilmoitussivuilta löytyvä chat palvelee arkisin vielä virka-ajan jälkeen kello 19 asti, Hietamäki sanoo. HäSa

Veroilmoitus on tuloste

Hämeenlinnan verotoimisto on auki ma-ti kello 9–15. Kesäkuun alussa toimisto siirtyy kesäaukioloaikoihin eli se palvelee kello 9–12.

Verotoimistossa käy ruuhka-aikana noin 85 asiakasta päivässä.

Veroilmoitus ei ole enää täytettävä lomake, vaan tuloste verotustiedoista.

Jos tiedot ovat oikein, älä tee mitään.

Jos ilmoitusta pitää täydentää, tarkista oikea päivämäärä joko omasta veroilmoituksesta tai OmaVerosta. Ensimmäiset määräpäivät olivat jo viime viikolla.

Veronpalautuspäivä ja jäännösveron eräpäivät vaihtelevat. Suurimmalle osalle se on 6. elokuuta. Jäännösveron ensimmäinen eräpäivä on 1.8.

Veronpalautusta ei voi enää käyttää puolison hyväksi.

OmaVeroon on kirjauduttu marraskuun 2018 jälkeen yli viisi miljoonaa kertaa.

Päivän lehti

25.2.2020