fbpx
Kanta-Häme

Tuore tutkimus: Suomalaislasten ruutuaika on kasvanut selvästi korona-aikana

Lisääntynyt ruutuaika on tutkimuksen mukaan pois varsinkin ulkoilusta, kavereiden kanssa vietetystä ajasta ja perheen yhteisestä ajasta.
Lisääntynyt ruutuaika on tutkimuksen mukaan pois varsinkin ulkoilusta, kavereiden kanssa vietetystä ajasta ja perheen yhteisestä ajasta. Arkistokuva

Korona-aika on lisännyt suomalaislasten ja -nuorten digilaitteiden parissa viettämää aikaa.

Lähes 45 prosenttia vanhemmista arvioi tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamassa tutkimuksessa lastensa ruutuajan kasvaneen korona-aikana, eli viimeksi kuluneen puolentoista vuoden ajanjaksolla.

Jos ruutuaika on lisääntynyt, vanhemmat arvioivat sen kasvaneen pääosin tunnilla päivässä (55 %) tai kaksi tuntia päivässä (27,6%).

– Minusta tässä voidaan puhua melko isosta noususta. Aiemmista tutkimuksista tiedämme, että suomalaislasten ruutuaika on jo pari-kolme tuntia päivässä. Jos siihen lisätään vielä kaksi tuntia, melko suuri osa lapsen tai nuoren päivästä kuluu jo puhelimella,  Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija  Antti Järventaus kommentoi.

Lisääntynyt ruutuaika on tutkimuksen mukaan pois varsinkin ulkoilusta, kavereiden kanssa vietetystä ajasta ja perheen yhteisestä ajasta.

– Tämä on tietysti hieman kaksijakoinen tulos. Toisaalta korona-aikaan puhelin ja erilaiset sovellukset ovat mahdollistaneet yhteydenpidon ystävien kanssa, mikä on ollut ihan elintärkeää, Järventaus linjaa.

Yli puolet suomalaisperheistä kiinnittää tutkimuksen mukaan lasten ja nuorten ruutuaikaan huomiota vain ”jossain määrin, melko suurpiirteisesti”.

Vanhemmista vain vajaa yhdeksän prosenttia kertoo, ettei ole lainkaan huolestunut lapsensa ruutuajasta.

Tutkimusyhtiö Bilendin tutkimuksessa haastateltiin 500 vanhempaa.

Asiasanat

Menot