Kanta-Häme

Hämeen tuore vaaligallup: SDP:llä vankka johto, keskustalle rökäletappio – Perussuomalaisille lähes 16 prosentin kannatus

Hämeen Sanomien teettämässä kyselyssä vihreät sai Hämeessä tasan seitsemän prosentin kannatuksen. Se riittäisi nipin napin yhteen kansanedustajaan.

SDP porskuttaa Hämeessä selvässä gallupjohdossa ja on nappaamassa vaalipiiristä yhden lisäpaikan huhtikuun eduskuntavaaleissa, kertoo Hämeen Sanomien teettämä kyselytutkimus. Demarien kannatus on nousemassa lähes neljä prosenttiyksikköä 26 prosenttiin. Tällä tuloksella puolueen himoitsema viides paikka jää kuitenkin haaveeksi.

Hämeen vaalipiirin suurimmaksi häviäjäksi kysely povaa keskustaa, joka menettää sen perusteella yhden paikan ja peräti kolmasosan ääniosuudestaan. Gallupissa keskustan kannatus romahti Hämeessä liki 18 prosentista vaivaiseen 12 prosenttiin. Kipeämpäänkin turpasaunaan on aineksia: keskustan toinen läpimenijä sijoittui vaalipiirin viimeiselle eli 14. paikalle, joten puolue saattaa pahimmillaan menettää toisenkin kansanedustajan.

 

Perussuomalaiset sai kyselyssä kaksi kansanedustajaa ja lähes 16 prosentin kannatuksen. Viimekertaiseen ”jytkyyn” ei puolue sentään ole yltämässä, mutta tulos olisi hyvä torjuntavoitto perussuomalaisten traumaattisen hajoamisen ja puolueen yksipuolistumisen jälkeen. Valtakunnallista tasoa korkeampi gallupkannatus ei ole yllätys, sillä Hämettä pidetään yleisesti maan ”halla-aholaisimpana” vaalipiirinä.

Kolmaskin paikka voi olla mahdollisuuksien rajoissa, sillä kyselyaineiston mukaan perussuomalaiset kärkkyy 14 läpimenijän takana lisäpaikkaa lähes rinta rinnan kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kanssa.

 

 

Kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät nousivat kyselyssä vain jonkin verran niin sanotun piilevän äänikynnyksen yläpuolelle ja ovat näillä lukemilla vaarassa jäädä kokonaan vaille hämäläistä kansanedustajaa. Hämeen vaalipiirin piilevä äänikynnys, johon yltämällä saa varmasti yhden kansanedustajan, on ollut kaksissa viime eduskuntavaaleissa 6,7 prosenttia.

Viimeksi reaalinen äänikynnys tosin muodostui laskennallista äänikynnystä matalammaksi, kun sekä vasemmistoliitto että kristillisdemokraatit onnistuivat saamaan läpi yhden ehdokkaan vain 6,0–6,1 prosentin kannatuksella.

Valtakunnallisten gallupien valossa tasan seitsemän prosentin kannatus lienee jonkinasteinen pettymys Hämeen vihreille, vaikka puolue saisikin tällä tuloksella kahden kuivan kauden jälkeen kansanedustajan myös vihreille perinteisesti vaikeasta Hämeen vaalipiiristä. Viime eduskuntavaaleissa vihreiden ääniosuus oli Hämeessä vain 5,1 prosenttia.

Sen sijaan Hämeen kristillisdemokraateille yli puolentoista prosenttiyksikön kannatusnousu, oman kansanedustajan säilyttäminen ja sekä vasemmistoliiton että vihreiden lyöminen olisi erinomainen tulos.

 

Lue myös: Kärkikaksikon poistuminen sekoittaa pakkaa: kuka kukin on demarijohdossa? (25.1.2019) [TILAAJILLE]

 

Kokoomuksen kannatus oli kyselyssä lähes täsmälleen sama kuin viime eduskuntavaaleissa: 21,6 prosenttia. Sillä se säilyttäisi kolme paikkaansa ja asemansa Hämeen toiseksi suurimpana puolueena. Neljäs paikka vaatisi vielä yhden lisävaihteen löytämistä.

Perussuomalaisista vuonna 2017 irtautuneiden ”soinilaisten” Sininen tulevaisuus jäi kyselyssä noin puolen prosentin kannatukseen eli vain muutamaan hajamainintaan.

 

 

Vastaajat eivät juurikaan nostaneet esiin yksittäisiä ehdokasnimiä. Eniten mainintoja saivat loppilainen Timo Heinonen (kok.), lahtelainen Ville Skinnari (sd.), orimattilalainen Kalle Jokinen (kok.) ja riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Tulevissa eduskuntavaaleissa äänestävistä ja puoluekantansa maininneista vastaajista lähes joka toinen voisi harkita myös puolueen vaihtamista. Eniten ”liikkumisvalmiutta” löytyi vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja vihreiden kannattajista. Epätodennäköisimpänä muiden puolueiden harkintaa pitivät perussuomalaisten ja SDP:n äänestäjät. Tulosta voi pitää jossain määrin yllättävänä, sillä aiempien kyselyjen valossa äänestäjiä on liikkunut eniten juuri SDP:n ja perussuomalaisten välillä.

Naiset ovat keskimäärin miehiä valmiimpia harkitsemaan äänestämänsä puolueen vaihtamista. Yli 70-vuotiaat miettivät muita vaihtoehtoja harvemmin kuin muut. HäSa

 

Lue myös: Pääkirjoitus: Hämeessä SDP ponnistaa oppositiosta lisäpaikkaan

 

 

Tietoykkönen Oy:n toteuttaman kyselytutkimuksen teettivät yhdessä Hämeen Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat ja Aamuposti.

Haastattelut (1000 kappaletta) tehtiin puhelinhaastatteluin 8.1.–18.1.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Kohderyhmänä oli Hämeen vaalipiirin äänestysikäinen väestö. Otos painotettiin vastaamaan alueen väestöä.

Puoluekantansa ilmaisi 62,9 % vastaajista eli 629 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa suurimman puolueen virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Päivän lehti

12.7.2020