Kanta-Häme

Tuotot ja riskit kunnossa

– Kun ylitetään rajoja, aina otetaan riskejä. Venäjä on ollut korkean riskin aluetta mutta myös korkean tuoton alue. Suomalaisilla yhtiöillä tämä suhde on pääsääntöisesti ollut kunnossa, sanoo East Officen puheenjohtaja Esko Aho.

Useat suomalaiset yritykset ovat viime vuosina kärsineet tappioita, kun Venäjän talous on notkahtanut rajusti ja pakotteet ovat jopa pakottaneet lopettamaan viennin maahan. Aho ei allekirjoita väitettä, että suomaisyritykset yleisesti ottaen ovat ottaneet liikaa riskiä.

– Kuva ei ole mustavalkoinen. Vaikka uhkat kiistämättä ovat kasvussa, osa mahdollisuuksista on edelleen edessä.

Yritykset ovat…eri asemassa

Ahon mielestä jotakin kertoo sekin, että East Officen jäseniksi on tulossa uusia yrityksiä. Hän muistuttaa, että yritykset ovat nykyisessä tilanteessa hyvin erilaisessa asemassa.

– Sellaisilla yrityksillä, joilla on omaa tuotantoa Venäjällä, riskit ovat pienemmät kuin yrityksillä, joilla on vain vientiä Venäjälle.

East Office ja sen puheenjohtaja Esko Aho ovat yllyttäneet yrityksiä näkemään Venäjän talouden merkittävät mahdollisuudet.

– Meidän tehtävämme on antaa mahdollisimman realistinen kuva uhkista ja mahdollisuuksista, kumpiakaan liioittelematta. Yritykset tekevät aina päätöksensä itse.

Venäjällä on tavoitteita pitää eräät alat ”kansallisissa käsissä”. Ahon mielestä Fortum ei kuitenkaan energia-alalla toimi sellaisilla markkinoilla, jotka Venäjällä haluttaisiin sulkea ulkomaalaisilta.

– Venäjän sähkömarkkinat ovat erittäin kilpaillut. Öljy- ja kaasuteollisuus sen sijaan on vahvasti omissa käsissä.

Yhdysvaltalainen suursijoittaja Bill Browder, jonka lakimies kuoli venäläisessä vankilassa, varoitti maanantaina Kauppalehdessä, että Venäjä pistää kohta kontrolliin pääoma- ja valuuttamarkkinat. Browderin mukaan talouden romahdus pakottaa maan tähän.

– Kun asioita katsoo Yhdysvalloista käsin, ne näyttävät hieman erilaisilta. Me emme voi seurata toisia, vaan asiat on pidettävä omissa käsissä, Aho sanoo.

Lähivuodet ovat…hyvin merkittäviä

Pääoma- ja valuuttamarkkinoiden sääntely merkitsisi, että yritykset eivät voisi vapaasti viedä ja tuoda pääomia Venäjältä. Aho ei usko, että Venäjällä olisi vielä tarvetta tällaiseen ratkaisuun.

– Lähivuodet ovat hyvin merkittäviä Venäjälle.

– Kotitalouksien ja valtion velkaantumisasteet ovat alhaisia. Reservit antavat maalle joksikin aikaa liikkumatilaa.

Venäjä on nyt hyvin riippuvainen öljy- ja kaasutuloistaan. Ahon mielestä se voisi kuitenkin itse tehdä hyvin paljon taloutensa kohentamiseksi.

– Ennen kaikkea turvallisuuspolitiikassa olisi paljon tehtävää. Jos Ukrainan tilanne ratkaistaisiin, se vaikuttaisi välillisesti paljon myös maan talouteen. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic