Kanta-Häme

Tuottaja toivoo malttia

Maidontuottaja Janne Näsi toivoo kaikilta malttia. Hän uskoo ja toivoo, että kriisi ja pakotteet jäävät lyhytaikaisiksi.

– Toivottavasti kotimaassa ei ryhdytä rähisemään. Maitotuotteiden alennusmyynti olisi tuhoisaa.

Janne Näsillä on Hämeenlinnan Tuuloksessa vain vajaa kaksi vuotta sitten valmistunut pihattonavetta, jossa käyskentelee tällä hetkellä 113 lypsävää. Uudessa navetassa on lehmiä kaikkiaan 140. Lisäksi vanhassa navetassa kasvaa noin sata eläintä nuorta karjaa.

– Käytimme investointilaskelmissa 37 sentin litrahintaa. Nyt maidon tuottajahinta on ollut melkein 10 senttiä yli sen, Näsi kertoo.

Hän ei usko, että tuottajahinta putoaisi 37 senttiin. Jos niin kuitenkin kävisi, tilanne tilalla kävisi heikoksi.

Ei saa jäädä piehtaroimaan

– Venäjän tuontikielto ei suoranaisesti koske Arla-ryhmää, sillä se ei vie Suomesta Venäjälle maitotuotteita. Välillisiä vaikutuksia vastapakotteilla on kuitenkin.

– Valion kautta tilanne koskee kaikkia Suomen maitotiloja.

Valio on saanut viidenneksen liikevaihdostaan Venäjältä. Kun maitotuotteita ei enää mene Venäjälle, ne on myytävä jonnekin muualle. Hirvittääkö tilanne tuottajaa?

– Tavallaan tilanne hirvittää, mutta siihen ei voi jäädä liiaksi piehtaroimaan. Minun tehtäväni on tuottaa maitoa ja saada tuotannosta mahdollisimman paljon irti.

Näsi muistuttaa, että meijerit on perustettu markkinoimaan ja myymään maitotuotteet.

– Meidän on luotettava siihen, että meijerit hoitavat asiansa.

Janne Näsi on Hämeenlinnan Osuusmeijerin hallintoneuvoston puheenjohtaja. Näsi arvelee, että maidosta on nyt jonkin verran tehtävä maitojauhetta ja ehkä lisää juustoa. Hän myöntää, että tuoremaitotuotteille on vaikea löytää uusia markkinoita.

– Maitomarkkinat ovat kuitenkin globaalit. Jos Venäjä ostaa maitotuotteita Uudesta Seelannista, tarkoittaa se, että muille markkinoille tulee tilaa.

– Kehittyvillä markkinoilla maitotuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan. Tilaa löytyy varmaan sieltä.

Yli vuoden kriisi ei jatku

Näsi arvelee pakotteiden ja vastapakotteiden synnyttävän paineita presidentti Putinille. Hän ei usko kriisin jatkuvan yli vuoden.

– Syntyy levottomuutta, jos kauppojen hyllyt rupeavat olemaan tyhjinä.

Näsi muistuttaa, miten erilaiset boikotit ovat usein eläneet vain sen hetken. Tanskalaisia Arlan tuotteita boikotoitiin arabimaissa muutamia vuosia sitten. Boikotti lähti pilapiirroksesta, jossa kuvattiin profeetta Muhammed.

– Kohu päättyi nopeasti. Nyt Lähi-itä on hyvä markkina Arlalle.

Näsin mielestä tunteet ovat Ukrainan kriisissä puolin ja toisin kuumentuneet liikaa. Hän toivoo, että muutaman kuukauden kuluttua järki voittaa.

– Kun aikaa kuluu, maailma taitaa näyttää toisenlaiselta. (HäSa)

Menot