Kanta-Häme

Tupa täynnä ja tunnelma katossa

Ai kauhea, mikä tungos. Tiistai-iltana Palokunnantalolla järjestetty, osallistujille ilmainen monikulttuurinen joulujuhla saattoi olla kauhistus, mikäli oli kovin tarkka omasta tilastaan.

Ihmiset puskivat lähelle, sillä ennätykselliset lähes 400 osallistujaa keränneessä tapahtumassa ei ollut oikeastaan muuta mahdollisuutta. Poskisuudelmiakin vaihdettiin ja vieraille hymyiltiin, ehkä jopa puhuttiin.

– Ihan helmi meininki, tiivisti tapahtumassa esiintynyt turenkilainen beatboxaaja Zeri142.

Monikulttuurinen joulujuhla on Hämeenlinnassa perinne jo monelle maahanmuuttajataustaiselle perheelle ja kantasuomalaisillekin, kertoo Setlementin toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen.

– Tämä on hämeenlinnalaisten yhteinen juhla.

Tapahtuma on avauspuheen pitäneen Setlementin hallituksen puheenjohtajan Anssi Lepistön mukaan tilaisuus, josta monen joulumieli saa alkunsa. Tänä vuonna paikalle tuotiin myös turvapaikanhakijoita Rengosta ja Lammilta.

Pölisijöitä suhistiin hiljaisemmiksi, kun Rengon vastaanottokeskuksessa asuva Aiman lauloi. Miehen antaumuksellinen tulkinta perinteisistä irakilaisista lauluista otettiin vastaan raikuvin aplodein.

Hyvin veti, julisti kertosäkeisiin liittynyt miesjoukko.

– Hän muutti sanoja ja lauloi, Suomi, kotimaani, porukkaan kuuluva Hassan käänsi.

Hämeenlinnalainen Harri Neuvonen tuli joulujuhlaan toista kertaa tyttärensä Teten kanssa.

– Täällä on yhteisöllinen tunnelma, ja täällä saa uusia tuttavia, Neuvonen kehui.

Perisuomalaista jäyhyyttä löytyi sentään muutamaan otteeseen.

Kahvipullajono eteni turvallisen verkkaisesti, kenenkään etuilematta. Alas ja ulos Palokunnankadulle puolestaan saateltiin yksi liikaa pikkujoulujuomaa nauttinut henkilö.

– Hän oli ilmeisesti erehtynyt ovesta, järjestyksenvalvojan tehtäviäkin tehnyt Sanna Airaksinen nauroi. HÄSA