fbpx
Kanta-Häme

Tupakkaa myydään yhä harvemmassa paikassa

Kun tupakanhimo yllättää, ostaa yhä useampi tupakoitsija tupakka-askinsa automaattia mieluummin kioskilta tai ravintolasta.

Tupakanmyyntipisteitä on kuitenkin yhä harvemmassa. Kolmisen vuotta sitten voimaantullut, maksullinen tupakkatuotteiden myyntilupa on tehnyt tupakanmyynnistä usein kannattamatonta.

– Tällä hetkellä Hämeenlinnan ja Hattulan alueella yrittäjillä on lupia hallussaan 151 kappaletta, kertoo Hämeenlinnan kaupungin terveystarkastaja Heimo Karjalainen.

Määrä on laskenut kolmannekseen. Ennen lupakäytännön uudistumista tupakkaa saattoi ostaa 450 hämeenlinnalaisliikkeestä.

Kallista ja kannattamatonta

Myyntilupajärjestelmän avulla pyritään vähentämään tupakointia sekä suojaamaan tupakan myyntiä pimeältä kaupalta.

Omalta kunnalta haettava myyntilupa tulee kalliiksi, ainakin yrittäjän näkökulmasta. Maksettava summa koostuu niin myyntilupamaksusta kuin vuosittaisesta valvontamaksusta. Kustannuksia siitä kertyy yritykselle vuosittain reilut 200 euroa. Tämän vuoksi moni yrittäjä onkin luopunut myynnistä kannattamattomana.

– Varsinkin ravintolat ja yksityisillä kioskit ovat luopuneet myynnistä, koska katteet eivät ole hääppöisiä, Karjalainen kertoo.

Hyvän asiakaspalvelun tähden

Hämeenlinnalaisen Public Corner -ravintolan baarimestari Jarkko Salonen on Karjalaisen kanssa samalla kannalla.

– Se on käytännössä ihan sama, myymmekö kaksi tai viisitoista askia päivässä. Tupakka on meille lähinnä palvelutuote, Salonen kertoo.

Tupakat säilytetään verhon takana piilossa. Erityisiä erikoisrakennelmia ei tarvinnut järjestää, yhden hyllyn tyhjentäminen riitti.

Valikoima on suppea, ja yleensä ostaja tietää mitä haluaa. Sikarinmyynnistä on tosin luovuttu lähes kokonaan.

– Kuka tuonne röökikoppiin menee tunniksi istumaan sikarin kanssa, ja vielä ilman juomaa, Salonen hymähtää. (HäSa)

Menot