Kanta-Häme

Tupakkakopille on edelleen käyttöä

Yli seitsemän vuotta sitten suomalaisten ravintoloiden sisätiloissa piti tumpata viimeiset tupakit, ellei sitten rakennettu erillistä tupakointikoppia.

– Kyllähän lain voimaan tulo näkyi silloin myynneissä, alkuun tuli selkeä notkahdus. Nyt meiltä ei enää kysellä neuvoja koppien rakentamisen perään, eikä investointeja uusiin ravintoloihin tehdä enää välttämättä ollenkaan, näkee Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Tupakointitila ilmastointeineen kustantaa noin 10 000 euroa. Aittoniemen mukaan moni yrittäjä kysyy jo itseltään, onko koppi todellisuudessa tarpeellinen. Nuoriso tupakoi yhä vähemmän ja moni asiakas haluaa käydä tupakalla mieluummin ulkoilmassa, jos se on mahdollista.

– Koppeja on alettu jopa purkaa, jotta saadaan lisää anniskelutilaa ja asiakaspaikat tuottavaan käyttöön, Aittoniemi kertoo.

Yksi purettu

Hämeenlinnassakin on jo yksi tupakointikoppi purettu, kun Reskan Tawastia Bank muutettiin aikoinaan Londoniksi (nykyinen Villisika). Purkamisen takana oli kuitenkin tilanpuute, ei savuttomuustrendi

– Tarvitsimme tilaa narikalle. Lisäksi siinä vieressä ulkona oli mahdollisuus tupakoida lämmitetyllä ja viihtyisällä terassilla, toteaa silloinen ravintolapäällikkö Mikko Hammar.

Nykyään mies työskentelee jo muissa tehtävissä Restamax-konsernissa.

– Meillä edelleen uusiin ravintoloihin rakennetaan tupakointitilat, vaikka onkin totta, että nykynuoret tupakoivat vähemmän. He myös juovat vähemmän ja ovat muutenkin kunnollisempia, Hammar hymähtää.

Vähentää häiriöitä

Sen sijaan ravintola Skogsteria rakennettaessa tupakkakopin tarvetta pohdittiin tosissaan.

– Asian ratkaisi, että Rocktownin jäljiltä seitsemän neliön minimikoppi oli helppo toteuttaa tiloihin, kun ilmastointi sille oli jo rakennettu valmiiksi. Ja tuntuu sille myös kysyntää olevan, toteaa paikkaa pyörittävän Tawastia Groupin toimitusjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti.

Kopin suurin hyöty ravintolan kannalta on, että se vähentää liikettä ja mahdollista häiriötä kadulla ravintolan ulkopuolella. Sama peruste oli uuden yökerho UP:n investoinnille.

– Teimme myös pienen kartoituksen asiakaskunnassa. Ilman muuta tupakointitila kannatti tehdä, sanoo yrittäjä Jani Suomalainen.

Useita yökerhoja keskustassa pyörittävän Viihdekeskus Oy:n toimitusjohtaja Tapio Kiuru kertoo, että heidän kaikissa paikoissaan on koppi, ja sellainen rakennetaan myös vastakin.

– En ole havainnut niiden käytössä muutosta. Kysyntää Hämeenlinnassa riittää. (HäSa)