Kanta-Häme

Tupakointi hotellihuoneessa voi tulla kalliiksi

Suurin osa hämeenlinnalaisista hotelleista sakottaa savuttomissa huoneissaan tupakoinutta asiakasta. Osa hotelleista on täysin savuttomia, mutta parvekkeiden kohdalla tehdään poikkeuksia jonkin verran.

Kulut jopa 200 euroa

Hotelli Vaakunassa tupakointi on sallittua vain hotellin ulkopuolella.

Savuttomuudesta huolimatta erityisesti huoneisiin kuuluvilla parvekkeilla tupakoidaan säännöllisen epäsäännöllisesti.

– Jos naapurihuoneesta tulee valitus tupakansavusta, asiaan on tietysti puututtava. Ympärivuorokautinen vartiointi on kuitenkin mahdotonta, kertoo hotellinjohtaja Esa Palosaari.

Palosaaren mukaan savuttomissa huoneissa tupakoidaan nykyisin äärimmäisen harvoin.

Savuttomassa huoneessa polttanut asiakas joutuu maksamaan ylimääräisen vuorokausihinnan lisäksi erityissiivouksesta koituneet kulut, jotka ovat 50–70 euroa, tapauksesta riippuen.

Kulut voivat siis nousta pariinkin sataan euroon.

– Yhden tupakan jälkeen haju ei ole yhtä voimakas kuin vaikkapa sikarin. Haju saadaan pois tuulettamalla ja huonetekstiilit pesemällä. Joskus olemme joutuneet vuokraamaan siivousfirmalta otsonointilaitteenkin.

Savuttomuus on nykypäivää

Suomen tupakkalaki kuuluu maailman tiukimpiin, ja sen tavoitteena on päästä tupakoinnista eroon kokonaan. Tätä eivät ihan kaikki Hämeenlinnassa yöpyvät kuitenkaan ymmärrä, kertoo vastaanottovirkailija Marja Kanninen hotelli Emiliasta, joka niin ikään on savuton.

Parvekkeellisissa huoneissa tupakointi on sallittu.

– En usko, että meillä olisi riittävästi kysyntää huoneille, joissa saa polttaa. Suurin osa ihmisistä menee silti tupakoimaan kiltisti ulos saakka, myös ulkomaalaiset, jotka suomalaiseen lainsäädäntöön eivät ole tottuneet.

Suurin euromääräinen lasku, joka tupakoinnista on asiakkaalle lähetetty, on Kannisen mukaan ollut sata euroa.

Vanajanlinnassa tupakointiin suhtaudutaan nihkeästi. Mahdollisen tupakoitsijan käräyttävät jokaiseen huoneeseen sijoitetut savunilmaisimet.

– Suurin osa asiakas edellyttää savuttomuutta. Se on nykypäivää, toimitusjohtaja Pekka Vihma uskoo.

Savullisuus katoavaa kansanperinnettä

Aulangon Rantasipin 246 huoneesta 13 on savullisia. Hotellipäällikkö Leena Rusko kertoo, että huoneita varaavat vakituiset asiakkaat, jotka ovat olleet asiakkaana jo pidemmän aikaa.

Myös Aulangolla aiotaan siirtyä tupakan suhteen nollatoleranssiin, kunhan käsky käy.

– Savulliset huoneet taitavat olla katoavaa kansanperinnettä. Joskus savuttomissakin huoneissa tupakoidaan, mutta ainakaan toistaiseksi emme ole veloittaneet asiakkaita tällaisessa tilanteessa.

Cumuluksen hotellipäällikkö Terhi Serto kertoo, että hotellin neljä savullista huonetta on varattu säännöllisesti, mutta suurin osa asiakkaista tupakoi silti ulkona.

Asiakas maksaa savuttomassa huoneessa tupakoituaan ylimääräisen vuorokausihinnan verran, mutta vain silloin, jos varaustilanne niin vaatii. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020