Kanta-Häme

Turengin asema lisää aukioloaan

Turengin Asema -ravintolan viisivuotispäivä tuli ja meni muissa kiireissä. Omistajat Mikko Sampo ja Marja-Liisa Jäntti tuumailevat, että ensi vuonna voidaan sitten juhlia kuusivuotista taivalta.

Mutta jotain uutta viisivuotisuudenkin kunniaksi on kehitetty.

– Meillä on nyt uusi keittiömestari, ja lisäksi aukioloa on lisätty, Mikko Sampo kertoo.

Villisiasta Asemalle

Auvo Pyykkönen aloitti Turengin Aseman keittiössä lokakuun alussa. Hän tuli Turenkiin Hämeenlinnan Villisika-ravintolasta eli entisestä Tawastia Bankista.

– Siellä työskentelin sen alusta saakka eli vuodesta 2004, Pyykkönen kertoo.

Ennen Hämeenlinnaa Pyykkönen työskenteli Helsingissä Aleksander Nevskissä, Strindbergillä ja Töölönrannassa.

Työ Turengin Asema -ravintolassa on erilaista kuin Pyykkösen aiemmissa keittiöissä.

– Täällä työ on kokonaisvaltaisempaa, sillä henkilökuntaa on vähemmän. Lisäksi kaikki ruoka tehdään täällä aidoista raaka-aineista.

– Lounasaikaan täällä voidaan tarjota asiakkaille tiloja yhdeksässä eri salissa, Pyykkönen sanoo.

Asiakasmäärät Turengin Asemalla vaihtelevat, ja henkilökunta joustaa sen mukaan. Vakituisia on keittiömestarin lisäksi kokki Katja Rämö sekä Marja-Liisa Jäntti, joka häärii niin keittiössä, asiakaspalvelussa kuin salin puolellakin. Mikko Sampo auttelee tarvittaessa viikonloppuisin.

– Lisäksi meillä on viisi-kuusi melko vakituista ekstraa, Jäntti kertoo.

Auki nykyään viitenä päivänä

Turengin Asema on tänä syksynä auki viitenä päivänä viikossa eli tiistaista lauantaihin. Aukioloa on lisätty reilusti viime talveen verrattuna, jolloin ravintola oli yleisölle auki vain kerran viikossa.

– Kesä on meillä sesonkiaikaa, ja viime kesänä olimme auki kuutena päivänä, Jäntti kertoo.

Vaikka ravintola on auki säännöllisesti, tilauspuolella on yritykselle suurempi merkitys. Turengin Asemalla järjestetään ennen kaikkea perhejuhlia: häitä, ristiäisiä, syntymäpäiviä ja muistotilaisuuksia.

Myös kokoukset kuuluvat tarjontaan, mutta niiden kanssa on ollut tänä vuonna viimevuotista hiljaisempaa. Syynä on vientiyritysten heikentynyt tilanne.

– Tämä on tosi herkkää. Jos kasvua on vähänkin, puhelin alkaa soida. Mutta nyt yritysten punakynä näkyy, Sampo kertoo.

Pikkujouluja firmat sentään järjestävät lamankin kourissa, vaikkakaan eivät aivan samalla tavalla kuin hyvinä vuosina.

– Ei olla niin rempseitä kuin ennen, vaan noudatetaan niukempaa linjaa.

Kokouskoira Onni

Kokouksiin on saatavilla jotain erityistä. Turengin Asemalla voi näet törmätä kokouskoira-Onniin.

– Onni on meidän oma jackrussell. Jotkut kokousvieraat oikein varmistavat etukäteen, että onhan Onni paikalla, Jäntti nauraa.

Turengin Asema toimii yli 150-vuotiaassa asemarakennuksessa, jonka Sampo ja Jäntti peruskorjasivat isolla rahalla. Vanhat tilat ovat tunnelmalliset, mutta aiheuttavat omat haasteensa.

– Edelfelt ei aikanaan suunnitellut tätä ravintolakäyttöön, Jäntti toteaa.

Parhaiten säilynyt Suomessa

Mikko Sammon mielestä on onni, ettei VR:llä ollut 1970-luvulla varaa nykyaikaistaa Turengin asemaa. Lämmitysjärjestelmää ei siis vaihdettu, vaan pitäydyttiin puulämmityksessä. Näin talossa säilyivät alkuperäiset kakluunit.

Ne ovat nyt taas ilmojen kylmettyä ahkerassa käytössä. Mikko Sammon tehtävänä on huolehtia siitä, että puita riittää.

– Olemme poikkeuksellinen ravintola siinäkin, että omistamme tilat itse. Näin meidän on myös itse huolehdittava kiinteistöstä.

Eikä mistä tahansa kiinteistöstä.

– Museoviraston edustajan mukaan tämä on Suomen parhaiten säilynyt vanha rautatieasema. (HäSa)