Kanta-Häme

Turengin aseman hotellikaava etenee

Hopealahden alueen kaavamuutos Turengin asemanseudulla etenee. Kaavaluonnos sisältää 5 000 neliötä rakennusoikeutta hotellia sekä asumista varten.

Kunnalla ja Turengin Asema -ravintolan omistajalla Mikko Sammolla on ollut vuodesta 2011 lähtien aiesopimus kunnan kanssa. Sammon tavoitteena on kehittää aluetta ja saada sinne hotelli ja muuta asumista. Nykyään aiesopimuksen osapuolena on Turenki Resorts -yhtiö, jossa Sampo on osakkaana.

Aiesopimuksen mukaan kunta kaavoittaa alueen, ja Turenki Resorts ostaa sen myöhemmin kunnalta. Yhtiön tarkoituksena on rakentaa alue täyteen kolmessa vaiheessa. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa Turengin aseman puoleisesta päästä.

– Tällä kaavalla luodaan edellytykset ensimmäisen vaiheen rakentamiselle, kertoo kaavoitusarkkitehti Leena Turkka.

Kaavaluonnos sisältää 1 500 neliön hotellirakennuksen. Loput 3 500 neliötä osoitetaan muulle asumiselle.

Pysäköinti hotelli- ja asuinalueella viedään maan alle, sillä maanpäälliseen pysäköintiin ei tehokkaasti rakennettavalla alueella ole tilaa.

Kaava supistaa nykyistä virkistysaluetta. Ranta-alue kapenee vähimmillään noin 70 metriä leveäksi nykyisestä vähintään 120 metristä. Matonpesupaikka ja veneiden talvisäilytyspaikka joudutaan siirtämään.

Kaavamuutosalueeseen kuuluvat myös osa Sairaalatiestä ja Ahilammintiestä. Sairaalatien varrella suojellaan neljä taloa. Alueelle tulee myös määräys ympäristön säilyttämisestä. Ahilammentien varrella sijaitseva Sähkötalon tontti kaavoitetaan tontin omistajan toiveen mukaisesti asumiselle.

Alueen arvokkain ja valtakunnallisestikin merkittävä rakennus on C. A. Edelfeltin suunnittelema rautatieasema, jossa toimii nykyään ravintola.Kaavassa rakennus sekä ainutlaatuinen laiturikatos saavat suojelumerkinnät. Samoin suojellaan aseman lähellä sijaitseva entinen asemapäällikön talo.

Janakkalan tekninen lautakunta hyväksyi kaavaluonnoksen kokouksessaan tiistaina. Kaavaluonnos pannaan nähtäville. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic