Kanta-Häme

Turengin biolämpölaitosta aletaan kokeilla syksyllä

Turengin biolämpölaitoksen rakentaminen etenee vauhdikkaasti. Runko- ja laiteasennukset alkoivat viime kuun lopussa, ja viime viikolla nostettiin paikoilleen biokattila ja sähkötila.

Elenia Lämpö aloitti viime vuonna rakennustyöt vanhan sokeritehtaan alueella.

Yhtiöllä on samassa paikassa ennestään maakaasukäyttöinen lämpökeskus. Maakaasua käytetään jatkossa varapolttoaineena.

Vanhat rakenteet purettiin alkusyksystä. Tämän vuoden keväällä saatiin valmiiksi perustus- ja maanrakennustyöt.

Työmaalla ei ole toistaiseksi tullut vastaan ikäviä yllätyksiä, ja etukäteen suunniteltu aikataulu on pitänyt.

– Ajoittain olemme olleet jopa etuajassa, mikä on antanut aikataulun osalta väljyyttä aina seuraavan vaiheen toteuttamiseen, Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälä sanoo.

Viime talven lauhat kelit edesauttoivat maanrakennustöitä.

Kokeilu kahdessa osassa

Lämpöteholtaan 10 megawatin lämpökeskusta kokeillaan aluksi kahdessa vaiheessa.

Asennusten valmistuttua alkusyksystä laitos aloittaa vajaalla teholla. Toinen osuus alkaa loppusyksystä, kun ilma on sen verran kylmentynyt, että täyden tehon kokeilulle on oikeat edellytykset.

Tynjälä ja projekti-insinööri Tero Saviniemi arvioivat, että toinen vaihe ajoittuu loka–marraskuun paikkeille.

Hake on maakaasua edullisempaa

Uuden laitoksen osat tulevat Kiuruvedeltä. Ne toimittaa kattilalaitoksia toimittava kotimainen KPA Unicon, ja yrityksen työntekijät ja heidän alihankkijansa kokoavat laitoksen.

Alun perin toimittaja oli Metso Power, mutta siitä viime vuoden lopussa irtaantunut Valmet myi KPA Uniconille pienehkön lämmitysliiketoimintansa joulukuussa.

Laitos maksaa 7–8 miljoonaa euroa. Etuja on Elenia Lämmön mukaan useita.

Pääpolttoaineena käytetään muun muassa metsähaketta ja muita biojakeita, jotka hankitaan lähialueilta maakunnasta, noin 100 kilometrin säteeltä.

Yritys on sopinut polttoaineen hankinnassa yhteistyöstä muun muassa paikallisten metsänhoitoyhdistysten kanssa.

Polttoaineena hake on maakaasua edullisempaa. Maakaasun verotus myös nousee ensi vuoden alussa, joten haketta käyttävä uusi laitos vähentää veronkorotusten vaikutusta.

– Uudistus myötävaikuttaa myös siihen, että kaukolämmön hintakehitys voi säilyä vakaampana, toimitusjohtaja Tynjälä sanoo.

Päästöt vähenevät

Laitos nostaa Elenia Lämmön tuottaman kaukolämmön kotimaisuusastetta. Kotimaisen puun ja turpeen osuus nousee yhteensä yli 80 prosenttiin.

Yhtiö toteuttaa ohjelmaa, jonka avulla vähennetään fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Se on investoinut viime vuosien aikana eri projekteihin lähes 40 miljoonaa euroa. Joukossa on niin uusia investointeja kuin tuotannollisten tapojen muuttamista.

Nyt Elenia Lämmön hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet vuodessa noin 97 000 tonnia. (HäSa)