fbpx
Kanta-Häme

Turengin kaavaan neljä kerrostaloa

Turengin keskustakolmion jumissa ollut kaavoitus etenee pohjoisosassa eli linja-autoaseman ja torin kulmilla. Pohjoiskärkeen kaavoitetaan tontit neljälle kerrostalolle, joissa kussakin olisi viisi kerrosta ja noin 27 asuntoa.

Uutta on myös se, että nykyisestä torista tehdään yleinen paikoitusalue ja että linja-autoasema siirtyy Turengintien varteen keskustakolmion eteläosaan.

Tosin linja-autoaseman siirto on riippuvainen siitä, miten eteläosan kaavoituksen suunnittelu etenee. Käytännössä eteläosan suunnittelu seisoo, sillä kunnan ja maanomistajien väliset neuvottelut ovat edelleen kesken. Eteläosassa sijaitsevat muun muassa isot K- ja S-kaupat.

Pohjoisosankin suunnittelu on vasta alkuvaiheessa. Suunnittelutoimisto on laatinut kaksi vaihtoehtoa siitä, miten kerrostalot sijoittuisivat alueelle, ja tiistaina kokoontunut tekninen lautakunta valitsi jatkotyöstämistä varten kakkosvaihtoehdon.

– Lautakunta oli valinnassa yksimielinen. Siinä kulku autolla kerrostalojen parkkipaikoille on selkeästi yksinkertaisempaa, talouspäällikkö, teknisen lautakunnan sihteeri Tiina Vesala sanoo.

Valitussa vaihtoehdossa kerrostalot rakennetaan alueen keskelle, ja talojen parkkipaikat sijoittuvat Harvialantien ja Tohvelantien puoleisille sivuille.

Alueelle tulee yksi iso yleinen paikoitusalue nykyisen torin kohdalle. Kaavoitusarkkitehti Leena Turkka kertoo, että tulevaisuudessa torimyyntipaikkoja sijoitetaan lähemmäksi Turengintietä keskustakolmion eteläosaan, mutta varsinaiset toripäivät ja markkinat voidaan pitää edelleen nykyisellä torilla.

– Niinä päivinä pysäköinti sitten vain kielletään tällä alueella, hän sanoo.

Myös Virastotalon viereen, Harvialantien puolelle, kaavoitetaan pysäköintialue.

Muu uusi paikoitustila tulee taloyhtiöiden käyttöön. Parkkipaikkoja tehdään kuitenkin hieman vähemmän kuin asuntoja – yhtä taloa eli noin 27:ää asuntoa kohti kaavoitetaan 23 pysäköintipaikkaa.

– Ajatuksena on, että tämä on niin keskustassa, ettei kaikilla asukkailla ole autoa. Lisäksi asuntoihin muuttanee aika paljon senioriväkeä, Leena Turkka perustelee.

Uusien asuintalojen parkkipaikoille ajetaan Harvialantieltä ja Tohvelantieltä. Molemmilta teiltä tulee alueelle yksi liittymä. Lisäksi vanha Torikadun liittymä säilyy. Torin parkkipaikalle on kulku vain Torikadulta.

Alustavasti on suunniteltu, että ensimmäisen kerrostalo rakennettaisiin alueen länsipuolen hiekkakentälle, joka nykyisin on pysäköintialueena. Tontin omistaa Janakkalan osuuspankki.

– Toisena kohteena rakennettaisiin varmaankin linja-autoaseman tontille tuleva talo, Leena Turkka kertoo.

Kunnan omistama linja-autoaseman talo on tarkoitus purkaa.

Kunta on kaavoitettavan alueen suurin maanomistaja. Toiseksi eniten maata omistaa Janakkalan osuuspankki. HäSa

 

Oikaisu

24.9. julkaistu Turenki-aiheinen grafiikka ei ollut kaavaluonnos, vaan vasta visio, jonka pohjalta suunnittelua aletaan tehdä. Siten esimerkiksi Torikatu 1:n parkkipaikkoja ei ollut merkitty piirrokseen. Taloyhtiön parkkipaikkoja ei olla poistamassa.

Menot