Kanta-Häme Janakkala

Turengin kaavoitus jatkuu edelleen verkalleen – Ensin tarvitaan Onnenlantti-päätös

Kaavoittaja odottaa Onnenlantin kiinteistön lunastusasian ratkaisua.
Turengin keskustan asemakaavaa uudistetaan tällä alueella.
Turengin keskustan asemakaavaa uudistetaan tällä alueella.

Janakkalassa on odotettu, milloin Turengin keskustan kehittämisessä päästään vauhtiin.

Kunnanhallitus päätti syyskuussa hakea ympäristöministeriöltä lunastuslupaa Turengin keskustassa sijaitsevaan Onnenlantin kiinteistöön. Samalla kunnanhallitus pyysi teknistä lautakuntaa ryhtymään keskustan asemakaavoitusprosessiin.

Maankäyttöpäällikkö Piia Tuokko sanoo, että asemakaavaprosessi on kuitenkin ollut meneillään jo vuodesta 2015 lähtien. Siinä ei ole vain päästy eteenpäin, koska Onnenlantin omistajan Einari Poluksen kanssa ei ole päästy ratkaisuun.

Onnenlantin liikerakennuskompleksi sijaitsee Turengin keskustakolmiossa niin keskeisellä paikalla, ettei oikein mikään uudistaminen onnistu, ellei sitä pureta ensin pois tieltä. Onnenlantissa on yhä yrityksiä vuokralla, mutta suurimmaksi osaksi sen tilat ovat olleet jo pitkään tyhjillään.

Teknisen lautakunnan tiistain kokouksen esityslistalla kerrottiin, että Einari Polus on jättänyt äskettäin kuntaan aloitteen. Tämä tapahtui siis sen jälkeen, kun kunta oli päättänyt lunastuslupahakemuksesta.

Tuokon mukaan aloitteessa tuodaan esiin Onnenlantin kiinteistön kehittämistä koskevia tavoitteita.

– Ehkä aloitetta voidaan pitää reagointina lunastuslupa-asiaan. Sen koko sisältö julkaistaan talven aikana. Aloite huomioidaan kaavatyön edetessä, Tuokko sanoo.

– Keskustan kehittämisessä odotellaan nyt ministeriön ratkaisua lunastuslupa-asiassa, eikä kaavoitus etene juurikaan sitä ennen.

Koulutien risteyksen uudistamista suunnitellaan kuitenkin parhaillaan.

Jo S-marketin kaavatyön yhteydessä kerrottiin, että yksi Turengin uusista kiertoliittymistä voisi tulla Koulutien kohdalle. Tätä mietitään nyt tarkemmin.

Lisäksi Harvialantien varteen Nestettä vastapäätä suunnitellaan bussipysäkkiä.

Keskustakolmion sisäisen liikenteen suunnittelussa ei sen sijaan päästä kunnolla eteenpäin, ennen kuin kunnassa tiedetään, mitkä rakennukset alueella pysyvät, mitkä puretaan pois. HäSa

Päivän lehti

26.2.2020