Kanta-Häme

Turengin keskustasta neuvotellaan edelleen

Turengin keskustakolmion kaavoitusprosessi etenee, mutta hitaasti. Janakkalan tekninen lautakunta hyväksyi tiistaina keskustan eteläosaa koskevan osallistumis- ja arvioimissuunnitelman. Kaavaluonnosta alueesta ei vielä ole, kuten ei ole keskustakolmion pohjoisosastakaan.

Keskustakolmion kehittäminen on ollut tavoitteena pitkään, mutta siihen liittyy monia ongelmia. Monet suunnitelmat ovat ehtineet muuttua matkan varrella.

Nyt keskustan etelä- ja pohjoisosaa suunnitellaan erikseen, kuten kunnanhallitus päätti helmikuussa. Tarkoituksena on, että pohjoisosassa eli linja-autoaseman puoleisessa osassa päästään tekemään suunnitelmia ilman että eteläosaa koskevat neuvottelut hidastavat tahtia.

Keskustan eteläosa on yksityisessä omistuksessa, ja tärkeimmät maanomistajat ovat Kesko, S-ryhmä ja Poluksen perhe. Kunta on neuvotellut näiden kolmen tahon kanssa jo pitkään, mutta toistaiseksi neuvotteluissa ei ole edetty ainakaan riittävästi.

Kunnanjohtaja Tanja Matikainen sanoi tiistaina Hämeen Sanomille, että neuvottelut jatkuvat edelleen.

– Tässä vaiheessa en voi kertoa enempää, hän sanoi.

Tekinisen lautakunnan esityslistalla sanotaan, että ”yhteisesti hyväksyttyä kokonaisratkaisua eteläosan kaavamuutokseksi ei tällä hetkellä ole”.

Tavoitteet ovat kuitenkin selvillä. Alueelle halutaan uutta liiketilaa, uutta ja entistä selkeämpää pysäköintitilaa ja asuntoja.

Kaavoitusarkkitehti Leena Turkka kertoo, että asuntoja voidaan kaavoittaa vanhan Osuuspankin talon kaksikerroksisen osan tilalle sekä Tohvelantie 4:n tontille.

Pohjoisosaan asumista tulee enemmän. Uudet asuinkerrostalot sijoittuvat kunnan ja Janakkalan osuuspankin omistamille tonteille.

Iso muutos on linja-autoaseman siirtäminen pohjoisosasta etelään eli Turengintien varteen. Tämä suunnitelma on ollut tiedossa jo kauan.

Turengin keskustan yleisilmettä on pitkään pidetty ankeana ja autiona. Ongelmana on liian leveä kävelykatu, jonka varrella on tyhjiäkin liiketiloja.

Keskustan asemakaavan muutosta on valmisteltu vuodesta 2005 lähtien. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic