Kanta-Häme

Turengin koulu sai juhlansa kunniaksi uuden seinämaalauksen

Turengin koulu on vaivihkaa muuttunut hieman kansainväliseksi. Maahanmuuttajataustaiset oppilaat ovat niin itsestään selvä osa koulun arkea, ettei rehtori Pekka Pihko osaa edes sanoa, kuinka monta sellaista oppilasta koulussa tällä hetkellä on.

– Heitä on muutamia kymmeniä, hän sanoo.

Valmistava luokka maahanmuuttajille

Kun vieraskielinen oppilas aloittaa koulunkäynnin Janakkalassa, hänet sijoitetaan ensimmäiseksi vuodeksi maahanmuuttajien valmistavaan luokkaan. Näitä oppilaita on vuosittain kymmenkunta. Tällä hetkellä valmistavassa luokassa on kahdeksan lasta, joista kaikki ovat Kongosta.

Kun valmistava luokka on käyty, oppilaat sijoitetaan tavallisiin luokkiin oman ikäryhmänsä mukaan. Silloin koulu ei edes tilastoi heitä enää maahanmuuttajiksi, vaan he ovat oppilaita oppilaiden joukossa.

Kaksi aihetta juhlalle

Tänä syksynä Turengin koulu juhlii kahta asiaa: koulun perustamisesta tulee kuluneeksi 120 vuotta, ja koulutalon vanhan osan valmistumisesta 60 vuotta.

60 vuotta täyttää myös taiteilija Onni Ojan seinämaalaus Tiedon puu. Nyt, 60 vuotta myöhemmin, Tiedon puun lähelle on valmistunut uusi seinämaalaus Tähtitaivaan alta. Se on turenkilaisten taiteilijoiden Kirsi Jokelaisen ja Johannes Kankaan käsialaa.

Kun Onni Ojan maalaus kertoo turenkilaislasten ja -nuorten elämästä 1950-luvulla, Tähtitaivaan alla kuvaa tätä päivää. Siksi siinä on kansainvälisyyskin mukana.

Tähdenlento-kuvio kuvaa suomalaista, kongolaista ja thaimaalaista lasta, joista kukin on pukeutunut oman maansa kissaeläimeksi: ilvekseksi, leopardiksi ja tiikeriksi. Myös maalauksen linnut ovat Suomesta, Kongosta ja Thaimaasta.

Turengin elämää kylmänkukissa

Muuten maalaus koostuu Hämeen kylmänkukan muotoisista kukista, jotka esittävät esimerkiksi jäätelötehtaan toimintaa, äitiä ja lasta sekä janakkalalaista harjumaisemaa. Yhdessä kukassa on Onni Ojan kuva, toisessa kuuluisan näyttelijän Ida Aalbergin kasvot.

Suurimmassa kukassa on renessanssihenkinen tähtitaivas.

– Olemme asuneet kohta kolme vuotta Turengissa. Täällä on upea tähtitaivas, Kirsi Jokelainen kehuu.

Jokelainen ja Kangas toteuttivat maalauksen kesäkuussa. Työssä meni kolme viikkoa.

Teos julkistetaan virallisesti perjantaina oppilaille suunnatussa juhlassa. Samassa yhteydessä rehtori Pekka Pihko kertoo oppilaille paloja koulun pitkästä historiasta. Esimerkiksi tällaisen asian:

– Vuonna 1947 eli pula-aikana oppilailta kysyttiin, mikä on heidän mielestään parasta ruokaa. Oppilaat vastasivat, että perunasoppa, ja sitten koulu tarjosi perunasoppaa joka päivä.

Opettajilla hyvä työporukka

Pekka Pihko aloitti koulun rehtorina virallisesti elokuussa, ja vararehtorina hän työskenteli 1987–2013. Itse asiassa hän tuli Turengin kouluun töihin heti valmistuttuaan vuonna 1984 eli 30 vuotta sitten.

– Täällä on aina ollut hyvä työporukka. Täällä on viihdytty hyvin, ja kaikki opettajat ovat päteviä.

Pihko kehuu Janakkalan kuntaa työnantajana.

– Meillä tuntikehykset eivät ole minimissä. Opettajille on riittänyt tunteja, mikä on viihtyvyyttä lisäävä asia. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic