Kanta-Häme Janakkala

Turengin koulu-urakka kiinnostaa yrityksiä – Nyt on kyse koulukeskuksen ensimmäisestä vaiheesta

Janakkalan kunta saanut yhteydenottoja jo seitsemältä rakennusliikkeeltä, joita kiinnostaa Turengin koulukeskuksen toteuttaminen.
Tuleva koulukeskuksen ensimmäinen vaihe korvaa nykyisen Turengin koulun ja sijoittuu sen läheisyyteen. Kuva: Pekka Rautiainen
Tuleva koulukeskuksen ensimmäinen vaihe korvaa nykyisen Turengin koulun ja sijoittuu sen läheisyyteen. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Turengin koulukeskuksen rakentaminen on alustavasti kiinnostanut seitsemää yritystä, Janakkalan kunnan rakennuttaja Harri Turunen kertoo.

– Olen käynyt keskusteluja neljän tahon kanssa, ja lisäksi on ollut viestittelyä ja puhelinsoittoja kolmen muun yrityksen kanssa.

Tässä vaiheessa yhteydenotot ja keskustelut ovat alustavia. Yhteydenottoja alkoi tulla sen jälkeen, kun kunta helmikuussa julkaisi Hilmassa tietopyynnön tästä yli 24 miljoonan euron KVR-urakasta.

Kilpailutus koskee koulu- ja monitoimikeskuksen ensimmäistä vaihetta, joka käsittää lähinnä Turengin alakoulun Yläaste ja liikuntahalli kuuluvat toiseen vaiheeseen, jonka vuoro on vasta myöhemmin.

Molemmat osat mitoitetaan 500 oppilaalle, joten kyseessä on yhteensä tuhannen oppilaan kokonaisuus.

Osallistumispyynnöt vuorossa

Juuri nyt hankkeessa ollaan osallistumispyyntövaiheessa. Asia oli esillä teknisessä lautakunnassa tiistaina ja menee seuraavaksi kunnanhallitukseen ja sitten valtuustoon, jonka on määrä päättää asiasta seuraavassa kokouksessaan 20. huhtikuuta.

Osallistumispyyntö on hankinta-asiakirja, joka ei ole tässä vaiheessa julkinen. Siinä ilmoitetaan hankinnan kohde, tavoite, sopimuskausi, hankintamenettely ja aikataulu.

Niin ikään osallistumispyynnössä esitetään ehdokkaille vaatimuksia. Yrityksillä pitää olla riittävä kyky ja osaaminen tällaisen koulu- ja monitoimikeskuksen toteuttamiseksi. Myös yrityksen talousasioiden pitää olla kunnossa.

– Kun tämä osallistumispyyntö on ollut Hilmassa kuukauden päivät, katsomme mitkä yritykset täyttävät asettamamme vaatimukset. Ne otetaan mukaan seuraavaan vaiheeseen, Harri Turunen selvittää.

Monta vaihetta vielä edessä

Mukaan hyväksytyt urakoitsijat voivat jättää alustavat tarjoukset kunnalle. Kunta neuvottelee sitten parhaitten ehdokkaiden kanssa. Neuvottelujen jälkeen kunta valmistelee lopullisen tarjouspyynnön, jonka valtuusto hyväksyy todennäköisesti tämän vuoden loppupuolella.

Urakoitsijaa kunta pääsee valitsemaan näillä näkymin ensi vuoden huhtikuussa.

Rakentaminen on määrä saada alkuun kesällä 2021, ja valmista pitäisi olla siitä kahden vuoden päästä. Koulu on määrä ottaa käyttöön elokuussa 2023.

Kokonaisuuttakin on jo mietittävä

Vaikka nyt valmisteltava kilpailutus koskee vain Turengin ensimmäistä vaihetta, jonkin verran pitää jo tässä vaiheessa ottaa huomioon koko koulu- ja monitoimikeskus, siis myös tuleva yläkoulu ja liikuntahalli.

– Tekniset mitoitukset esimerkiksi lämmön ja sähkön osalta kannattaa suunnitella kokonaisuutta ajatellen jo tässä ensimmäisessä vaiheessa, Harri Turunen selvittää..

Siksi valitun urakoitsijan pitää esittää myös toisen vaiheen karkeat luonnossuunnitelmat.

Turengin ensimmäisen vaiheen jälkeen on tarkoitus toteuttaa Tervakosken yläkoulu, sitten Turengin yläkoulu ja viimeisenä Tervakosken alakoulu. HäSa

Päivän lehti

7.4.2020