Kanta-Häme

Turengin koulukeskus rakennettaneen kahdessa vaiheessa - myös väistötiloista on jo olemassa alustavia suunnitelmia

Väistötiloistakin on jo alustavat suunnitelmat. Turengin alakoulu saisi väistötilat todennäköisesti Kiipulasta.
Turengin koulu (kuvassa) saattaa väistää rakennustöitä Kiipulaan. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Turengin koulukeskus rakennetaan näillä näkymin kahdessa vaiheessa, eli ensin rakennettaisiin alakoulun tilat, ja vuonna 2023 aloitettaisiin kakkosvaiheen rakentaminen.

Kunnanhallitus päätti esittää tällaista mallia valtuustolle, joka päättää koulukeskusten rakentamisesta ensi maanantaina.

Kunnanhallituksen esityksen mukaan uusi alakoulu rakennettaisiin 2019–2021, tosin käytännössä ensi vuosi menisi lähes kokonaan suunnitteluun.

Vuosi Turengin kohteen aloittamisesta (siis 2020) aloitettaisiin Tervakosken koulukeskuksen rakentaminen, ja sen on määrä olla valmis vuonna 2022.

Viimeiseksi on tarkoitus toteuttaa Turengin yläkoulu (eli yhteiskoulu), lukio ja koulukeskuksen yhteinen liikuntahalli. Rakentaminen on määrä aloittaa vuonna 2023.

Kunnanhallitus päätti asiasta hieman eri tavoin kuin mikä oli kunnanjohtajan ehdotus. Esityksenä nimittäin oli, että Turengin toinen vaihe rakennettaisiin vuosina 2025-2026.

Rakentamisen aikaistamista kahdella vuodella esitti Reijo Löytynoja (sd.), ja häntä kannatti kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.). Kunnanhallitus päätti asiasta yksimielisesti.

Rakentamisen ajaksi tarvitaan väistötilat sekä Turengin alakoululle että Tervakosken yläkoululle ja lukiolle, sillä Turengin koulukeskus rakennetaan Turengin koulun tontille ja Tervakosken koulukeskus nykyisen yhteiskoulun tontille.

Rakennuttaja Harri Turunen kertoo, että väistötiloiksi on alustavasti suunniteltu Kiipulaa, jossa on paljon koulutiloiksi sopivia tyhjiä tiloja.

Kiipulasäätiön tilat sijaitsevat kuuden kilometrin päässä Turengin koululta, joten oppilaille järjestettäisiin sinne bussikuljetukset.

– Sekin on mahdollista, että Turengin koulu muuttaisikin Turengin yläkoulun tiloihin, ja yläkoululaiset ja lukiolaiset menisivät väistöön Kiipulaan. Näin siinä tapauksessa, että alakoululaisten kuljettaminen katsottaisiin liian raskaaksi vaihtoehdoksi, Turunen sanoo.

Kiipulassa riittää väistötiloja myös Tervakosken yläkoululaisille ja lukiolaisille.

– Kakkosvaihtoehtona mietitään esimerkiksi Tervakosken tulevan liikuntahallin käyttöä väistötilana.

Tervakosken liikuntahalli on määrä rakentaa vuosina 2019–2020.

Tässä esitetyt väistötilamahdollisuudet ovat hankkeen valmistelijoiden alustavia suunnitelmia. Niihin voi tulla vielä muutoksia. HÄSA