Kanta-Häme

Turengin Onnenlantin omistaja jyrähtää: "Emme varmasti ole tulppana keskustan kehittämiselle"

Janakkala aikoo pakkolunastaa Onnenlantin kiinteistön. Keskustasta kiinteistöjä omistavan suvun näkemys Turengin kehittämiseksi poikkeaa kunnan suunnitelmista.
Onnenlantin omistavan kiinteistön toimitusjohtaja Einari Polus kertoo, ettei hänen sukunsa ole luopumassa Onnenlantin tontista. Arkistokuva vuodelta 2005. Kuva: PO=Päivi Ojala
Onnenlantin omistavan kiinteistön toimitusjohtaja Einari Polus kertoo, ettei hänen sukunsa ole luopumassa Onnenlantin tontista. Arkistokuva vuodelta 2005. Kuva: Päivi Ojala

Turengin keskustassa sijaitsevan Kiinteistö Oy Janakkalan Onnenlantin toimitusjohtaja Einari Polus pitää outona Janakkalan kunnan näkemystä siitä, että suvun omistama kiinteistö olisi keskustan kehityksen tulppana (HäSa 25.9.).

Janakkalan kunta tiedotti alkuviikosta kunnan hakevan ympäristöministeriöltä lunastuslupaa kiinteistölle.

Einari Polus sanoo, että myös viereisen Meskun hotellikiinteistön omistava suku on kaikkea muuta kuin estämässä keskustan kehittämisen.

– Meskun kiinteistöä on remontoitu, ja siihen rakennetaan uusi kerros. Onnenlanttiin olemme sijoittaneet huomattavan summan, ja meillä on suunnitelma tehdä rakennukseen kaksi uutta asuinkerrosta, joihin tulee 30 asuinhuoneistoa. Tätä aletaan toteuttaa Meskun laajentamisen jälkeen.

Poluksen mukaan suku ei ole missään nimessä luopumassa Onnenlantista.

– Ei sitä voi omistajalta väkisin viedä uuden rakennuksen ja yritysten tieltä. Meillä on kiinteistössä pitkiä vuokrasopimuksia. Lisäksi vanhaan postin rakennukseen on vuodenvaihteessa tulossa uusi suuri toimija ja tilat remontoidaan.

Polus: Kävelykadulle 400 pysäköintipaikkaa

Keskustan kehittämisessä on Poluksen mukaan paljon potentiaalia. Poluksen näkemys keskustan kehittämiseksi kuitenkin poikkeaa kunnan suunnitelmista.

Hän sanoo, että osa nykyisestä kävelykadusta tulee jossain vaiheessa muuttumaan pysäköintialueeksi.

– Siihen saa noin 400 pysäköintipaikkaa lisää.

Hankkeiden aikataulua Polus ei lähde tarkemmin ennakoimaan.

– Kaikki riippuu Turengin vetovoimaisuudesta. Keskustaan tarvitaan lisää asukkaita.

Suku omistaa kiinteistöjä yhtiöiden kautta myös muissa kaupungeissa. Polus sanoo heidän ostaneen viime aikoina lisää kiinteistöjä Lahdesta, Hartolasta ja Oulusta.

– Sukumme on toiminut kiinteistöalalla pitkään, ostanut kun hinnat laskevat ja myynyt kun ne nousevat. Emme myy tällä hetkellä mitään.

S-Marketin suunniteltu siirto hyvä

S-Marketin suunniteltua siirtoa Lyylinlammelle Polus pitää hyvänä.

– Se ympäristö on tällä hetkellä joutomaata.

S-marketille suunnitellun alueen kaavamuutos on tällä hetkellä vastatuulessa. Janakkalan kunnanhallitus esitti syyskuun alussa, ettei asemakaavan muutosta hyväksytä nykyisillä suunnitelmilla. Kunnanvaltuusto päättänee asiasta lokakuussa. HäSa

Kunta haluaa tontin

Janakkalan kunnanhallitus päätti tällä viikolla hakea ympäristöministeriöltä lunastuslupaa Turengin keskustassa sijaitsevalle Onnenlantin kiinteistölle.

Kunnan mielestä yhteistyö kiinteistön omistajan kanssa on takkuillut jo usean vuoden. ”Ehkä parikymmentä vuotta on riittävä aika yrittää yhteistyötä”, totesi kunnanjohtaja Tanja Matikainen Hämeen Sanomille (25.9.)

Kunnan vuonna 2008 tehty suunnitelma Turengin keskustalle sisälsi uusia tiloja liikkeille ja asumiselle.

Lunastus voi kestää kaikkiaan useita vuosia.

Päivän lehti

28.1.2020