Kanta-Häme

Turengin Pajan kierrätys­toiminta muuttaa Kuumolaan

Turengin nuorten työpajan yhteydessä toimivan kierrätyskeskuksen olosuhteet parantuvat lähiaikoina.

– Kierrätystoimintamme siirtyy kevään aikana Kuumolaan, jossa saamme kaikki kierrätettävät materiaalit sisätiloihin. Ilkivalta on ollut meille jonkinasteinen ongelma, esimerkiksi loisteputkia on käyty hakemassa lavoilta ja rikottu ympäristöön, sanoo työpajan vastaava ohjaaja Tomi Lindsten.

Ajatuksena on myös pyrkiä hyödyntämään lavoille kertyvää romua kaupallisesti.

– Ympäristölupamme ei salli elektronisten laitteiden purkamista, mutta yritämme niitä jotenkin jatkossa hyödyntää. Iso osa laitteista, esimerkiksi televisioista, on aivan toimintakuntoisia, koska ihmiset vain haluavat vaihtaa vanhaa laitetta uudempaan. Putkitelevisioista jopa 90 prosenttia on ehjiä. Vanhojen televisioiden hyödyntäminen tosin voi olla hieman heikkoa, mutta esimerkiksi jääkaapeilla voi olla parempi kysyntä.

Kuumolassa on tarkoitus pitää yhtä työntekijää ja noin 5–10 kuntouttavan työn paikkaa. Lindsten toivoo, että saa toiminnan avattua tämän vuoden aikana.

– Resurssimme ovat vielä osaksi auki, miten kierrätyskeskuksen toiminta järjestetään.

Kuntouttava työ­toiminta pääosassa

Nuorten työpajassa pyörii noin viitisenkymmentä pajalaista viikoittain.

– Paja on Janakkalan kunnan sosiaalitoimen yksikkö, jonka tehtävänä on tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa. Sen lisäksi pajalle voi tulla työkokeiluun ja on meillä myös mahdollista suorittaa yhdyskunta palvelua, sanoo Lindsten.

Pajalla on puu-, metalli-, maalaamo-, kierrätys-, ruokala-, ompelimo-, askartelu- ja myymäläosastot. Näissä kaikissa tehdään töitä samoilla pelisäännöillä. Säännöt mukailevat esimerkiksi yksityissektorin töitä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole kilpailla paikallisten yritysten kanssa.

Noin 80 prosenttia pajalla tehtävistä töistä on yksityisiltä, yrityksiltä tai kunnan sisältä tulleita tilaustöitä. Lisäksi pajalla tuotetaan omaan myymälään erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Tervakosken pajalla työstetään pienimuotoista entisöintiä huonekaluille.

Turengin Pajan myymälä on avoinna arkisin klo 9–15.