Kanta-Häme

Turengin S-marketin kaava etenee vastustuksesta huolimatta – Kaavaehdotus on lähes samanlainen kuin keväällä esitelty luonnos

Kaavaehdotus on lähes samanlainen kuin keväällä esillä ollut luonnos. Vastustavia mielipiteitä jätettiin Janakkalan kunnalle kymmenen.
Turengin S-marketin tuleva tontti on ehdotuksen mukaan vasemmalla, Hausjärventien ja Turengintien kainalossa. Sitä vastapäätä on K-market, jonka tuntumassa on S-marketin nykyinen kiinteistö. Kuva: Riku Hasari

Turengin S-marketin uusi paikka on esillä Janakkalan teknisessä lautakunnassa tiistaina. Kaavaehdotus ei ole paljonkaan muuttunut huhtikuiseen kaavaluonnokseen verrattuna.

Kaava mahdollistaa S-marketin rakentamisen Turengin kiertoliittymän tuntumaan. S-market sijoittuisi siten K-marketin kohdalle, mutta eri puolelle Turengintietä.

Markettien kohdalle on suunniteltu myös uutta kiertoliittymää, mutta kiertoliittymä ei kuulu kaavaan, vaan on katusuunnittelun asia.

Hämeenmaa haluaa kaavamuutoksen, sillä se aikoo laajentaa Turengin S-markettia. Nykyinen tontti on osuuskaupan mukaan liian pieni.

 

S-marketin kaavamuutos on herättänyt Janakkalassa kiistelyä siitä lähtien, kun Osuuskauppa Hämeenmaan aloite asiasta tuli julkisuuteen viime vuoden toukokuussa. Markettitontti lohkaisee ison palan niin sanotusta Lyylinpuistosta, vaikkei alue ole virallisesti puistoa.

– Koko kunnantalon ja Hausjärventien välinen alue on nykyisessä kaavassa julkisten rakennusten aluetta, kertoo kaavasuunnittelija Piia Tuokko.

Kunnantalo on vuodelta 1965, ja nykyinen asemakaava on sitäkin vanhempi. 1960-luvulla kuviteltiin, että kunnantalon yhteyteen tulisi tarvetta rakentaa muitakin julkisia rakennuksia, mutta niistä ajatuksista on luovuttu. Siksi alueella on tilaa vaikkapa marketille.

 

Alue on nykyään käytännössä viheraluetta, ja siksi monet turenkilaiset suhtautuvat hankkeeseen kielteisesti. Kaavaehdotus on saanut kymmenen vastustavaa mielipidettä.

Mielipiteissä puolustetaan alueen luonnonolosuhteita ja virkistyskäyttöä sekä epäillään alueen soveltuvuutta rakentamiseen. Lisäksi niissä pelätään melua ja hiukkaspäästöjä, ja myös liikenneratkaisuja epäillään.

Viime syksynä tätä S-marketin paikkaa vastustettiin myös 1900 nimen adressilla. Vastustajat ovat myös esittäneet muita paikkoja S-marketin tulevaksi rakennuspaikaksi.

Kunta vastaa mielipiteiden esittäjille, että vastustajien ja kaavaa ajavan Hämeenmaan tavoitteet ovat ristiriidassa, eikä molempien tavoitteita voi viedä eteenpäin samanaikaisesti. Hämeenmaan aloite tuli ensin, ja nyt tutkitaan, onko tällainen kaava mahdollinen.

Uusi S-marketin paikkaehdotus ei kuitenkaan ole aiheuttanut pelkästään vastustusta – joidenkin paikkakuntalaisten mielestä uusi, nykyistä hieman isompi S-market sopii kiertoliittymän tuntumaan hyvin. Tämä tuli ilmi esimerkiksi toukokuussa järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

 

 

Hämeen liitto ja eräät muut julkiset toimijat ovat antaneet lausuntonsa kaavaehdotuksesta. Hämeen liitto ja elykeskus katsovat, että rakennukset tulisi sijoittaa etualalle.

”Hausjärventien risteysalueella katukuvaa hallitsee etualan paikoituskenttä, ja sillä on pilattu monien taajamien keskustat”, elyn lausunnossa todetaan.

Piia Tuokko vastaa, että Hämeenmaan kanssa on asiasta neuvoteltu kaksi kertaa, mutta osuuskauppa ei ole halunnut tällaista muutosta kaavaehdotukseen.

Hämeen liiton ja Museoviraston lausunnon vuoksi kunnantalo merkitään kaavaan suojeltavaksi rakennukseksi.

 

Alueeseen liittyy sellainen yksityiskohta, että Hausjärventien lähellä on pieni, noin 370 neliön kokoinen yhteisalue, jolla on 283 omistajaa. Kyse on järjestäytymättömästä osakaskunnasta.

– Tämä ei vaikuta kaavoitukseen. Jossain vaiheessa on kuitenkin suoritettava lunastus niin, että isompi maanomistaja lunastaa alueen itselleen. Lunastuksen toteuttaa Maanmittauslaitos, ja päätettävät asiat ratkaistaan toimituskokouksessa, Piia Tuokko selvittää.

Asemakaavamuutos koskee isompaa aluetta kuin S-marketille aiottua tonttia. Markettitontin viereen on merkitty Lyylinpuisto ja sen keskelle Lyylinlampi.

Kaavamuutosalue kattaa Juttilantien, Turengintien ja Hausjärventien välisen alueen. Etelässä se ulottuu Harjupuolen eteläpuolelle. Alue on rakennettua.

 

Mikäli tekla hyväksyy kaavaehdotuksen tiistaina, se menee kunnanhallituksen käsiteltäväksi 14. tammikuuta. Sen jälkeen ehdotus laitetaan kuukauden ajaksi nähtäville. Tänä aikana kaavasta voi vielä tehdä muistutuksia.

Sen jälkeen on vielä yksi käsittelykierros (tekninen lautakunta ja kunnanhallitus), minkä jälkeen asia on valmis valtuuston päätettäväksi ensi huhti-toukokuussa. HÄSA


Lue myös: Lautakunta ei äänestänyt Turengin S-marketin kaavasta – Asian palauttamista esitti Piia Aitto-oja (kd.) (19.12.2018)
Lue myös: Kolumni: Kenelle taajamia oikein suunnitellaan – autoille vai ihmisille? (19.12.2018)

Päivän lehti

24.2.2020