Kanta-Häme

Turengissa etsitään sopivaa paikkaa päiväkodille

Suunnitelmat uuden päiväkodin rakentamiseksi Turenkiin saivat kolauksen tiistaina, sillä tekninen lautakunta ei hyväksynyt hankesuunnitelmaa. Se päätti äänestyksen jälkeen, että asia siirretään uudelleen valmisteltavaksi.

Janakkalan kunnan virkamiestyöryhmä on valmistellut hankesuunnitelman, jonka mukaan Paturiin, Turengin keskustaan, rakennettaisiin neliosastoinen päiväkoti. Lisäksi Kauriinmaalla sijaitsevaa Kivitaskun päiväkotia laajennettaisiin yhdellä ryhmällä viisiosastoiseksi.

Tiukka äänestys

Tämä suunnitelma ei kelvannut lautakunnan vasemmistosiivelle eikä perussuomalaisten edustajalle. Sen sijaan keskustan ja kokoomuksen edustajat äänestivät Paturi-esityksen puolesta. Äänestystulos oli 4-5.

Miksi äänestit Paturi-esitystä vastaan, lautakunnan puheenjohtaja Piia Nylund (sd.)?

– Tuntuu hölmöltä, ettei nyt rakennettaisikaan viisiosastoista päiväkotia. Lisäksi olisin toivonut, että paikasta olisi annettu jokin muukin vaihtoehto. Päiväkodistahan piti tulla viisiosastoinen, ja sellainen ei mahdu Paturiin.

Nylundia mietityttää myös, sopiiko päiväkoti lähelle Lammin kiertoliittymää, koska päiväkoti lisäisi liikennettä.

”Viisiosastoinen parempi”

Tomi Lindstén (sd.) ehdotti kokouksessa, että asia siirretään uuteen valmisteluun. Hän sanoo toivovansa periaatekeskustelua siitä, missä päiväkodin olisi hyvä sijaita.

– Mielestäni olisi parempi rakentaa se kerralla viisiosastoiseksi. Niin se tulisi halvemmaksikin.

Lindsténin mielestä kannattaisi vielä miettiä, saataisiinko Paturiin mahtumaan viisiosastoinenkin päiväkoti.

– Mielestäni sinne mahtuu. Mutta jos ei mahdu, etsitään uusi vaihtoehtoinen paikka.

Teknisessä lautakunnassa oli esillä myös asemakaavamuutos, jossa olisi muodostettu päiväkodille tontti. Tämäkin asia päätettiin siirtää, kunnes päiväkodin uusi paikka on tiedossa.

Karuhko alue puiston vieressä

Virkamiestyöryhmä, johon kuului edustajia sekä sivistys- että tekniseltä toimialalta, päätyi esittämään Paturia, koska sinne on helppo kulkea niin katuja kuin kevyen liikenteen väyliä pitkin. Vieressä sijaitsee Myllyojan puisto, joka on hyvä luontoretkikohde.

Lisäksi työryhmä arvioi, että uudisrakentaminen toisi identiteettiä Paturin karuhkolle ympäristölle ja nostaisi lähiömäisen kerrostaloalueen arvostusta.

Uuden päiväkodin on määrä korvata kolme Jänispolun päiväkodin väliaikaista sivupistettä, joissa toimii yhteensä neljä ryhmää. Hanke toisi siis yhden kokonaan uuden päiväkotiosaston.

Sellainen tarvitaan, koska päivähoitopaikkojen tarpeen odotetaan kasvavan lähivuosina. Turenkiinhan rakennetaan jatkuvasti uusia omakotitaloja. (HäSa)