Kanta-Häme

Turengissa kyllästytty pahvivuoreen

Kauppakujan kierrätyspiste pistää turenkilaisten silmään: pahvinkeräyslaatikko on jatkuvasti täynnä.

Keväinen Kui Siistii! sai viihtyisämpää ympäristöä kaipaavat ihmiset liikkeelle. Nyt viidennen kerran järjestetyssä kampanjassa tuli yhteensä 119 ilmiantoa.

Kierrätyspisteen lisäksi seitsemän ilmiantoa keräsivät Turengin keskustan epäsiistit pensaat ja istutukset etenkin liikenneympyrän läheisyydessä.

Myös roskiksien puuttuminen, koiran ulosteet ja muut roskat sekä linja-autopysäkkien huono kunto saivat janakkalalaiset antamaan palautetta.

Terveiset menneet pahvinkerääjälle

Janakkalan kunnan viestintäsuunnittelija Heidi Lampsijärvi ja kunnanpuutarhuri Eero Simola ihmettelivät maanantaina jälleen kerran pursuilevaa Kauppakujan pahvinkierrätyspistettä.

Lampsijärvi lähetti tuoreeltaan viestiä turenkilaisia kyllästyttävästä pahvivuoresta Paperinkeräys oy:lle, joka vastaa keräyslaatikon tyhjentämisestä.

– Yhteyttä on otettu monta kertaa, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Paperinkeräys oy:n ovat myös muut Hämeenlinnan seudulla usein pursuilevat pahviastiat kuten Käikälän kaupan edustalla sijaitseva.

Turengissa toiveena olisi Heidi Lampsijärven mukaan saada puristimella varustettu pahvinkeräyspiste, mutta toistaiseksi jo keskusteluyhteyden saaminen yritykseen on ollut mahdotonta.

Eero Simolan mukaan kunta on pari kertaa siivonnut keräyspisteen, mutta jatkuvaksi käytännöksi sitä ei ole tarkoitus ottaa. Lasku tyhjennyksistä on lähetetty Paperinkeräys oy:lle.

Jo keräyslaatikon rakenne on sellainen, että se melkeinpä houkuttelee jättämään pahvilaatikot laatikon viereen. Pahvit pitäisi tunkea laatikon sisälle pienistä aukoista huolellisesti taiteltuina.

Kierrätyspiste on kunnan alueella, ja seuraavaksi harkitaan Eero Simolan mukaan sen siirtämistä mahdollisesti Kauppakujan toiseen päähän.

– Ei ole meidän intressissämme, että siivoton jätepiste on aivan nurkissamme.

Kierrätyspistettä vastapäätä sijaitsee Janakkalan kunnantalo, joten sen tarkkailu on lähes jatkuvaa.

Eero Simolan mukaan harkittavaksi tulee, aidataanko tuleva kierrätyspiste, mikä voisi helpottaa sen pitämistä siistinä.

Samassa kierrätyspisteessä olevat Kiertokapulan molokit ovat Lampsijärven ja Simolan mukaan hyvässä hoidossa ja ne tyhjennetään säännöllisesti.

Eero Simolaa ihmetyttää, kun maanantainakin hyötyjäteastioiden viereen eli täysin väärään paikkaan oli ilmaantunut iso musta pussillinen sekajätettä. Ilmeisesti pussi oli sen verran iso, ettei se ole mahtunut lasin- tai metallinkierrätysmolokin kidasta, mikä olisi tietysti ollut paikkana ihan yhtä väärä.

– Kunpa kuntalaiset käyttäisivät kierrätyspisteitä oikein, niin homma toimisi, huokaa Janakkalan kunnan kunnossapitopäällikkö.

Kunta on usein välikädessä

Kunta on ainakin osittain välikädessä myös toisessa eniten ilmiantoja keränneessä tapauksessa.

Turengin liikenneympyrän lähellä tiealueella olevat pensaat ja istutukset ovat valtion, eivät kunnan vastuulla.

– Liikenneympyrän sisäpuoli on kunnan aluetta, mutta risteysalue muuten liikenteen jakajineen kuuluu ely-keskuksen hoitoon, valaisee viestintäsuunnittelija Heidi Lampsijärvi.

Kunta on vaatinut useaan otteeseen ely-keskukselta risteysalueen istutusten parempaa hoitoa ja myös tarjoutunut ottamaan alueet korvausta vastaan kunnan hoitoon. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic