Kanta-Häme

Turenki on saanut ensimmäiset led-valonsa

Turengin ensimmäisiä led-valoja voi ihailla Koulu- ja Valionpoluilla, Papintiellä sekä Juttilantiellä kunnantalon kohdalla.

Ne ovat esimakua tulevasta, sillä ensi vuonna katuvaloverkoston saneeraus jatkuu ja kaikki loputkin elohopeahöyrylamput vaihdetaan led-valoiksi. Elohopeahöyrylamput jäävät siis kunnan valaistusverkossa historiaan.

Ohjauskeskukset jo uusittu

Tänä vuonna on uusittu kaikki yli 70 ohjauskeskusta. Niiden avulla valoja voidaan nykyään sytytellä ja sammutella miten vain ja vaikka ulkomailta käsin, jos niin halutaan.

Janakkalan maankäytön ja teknisen toimen johtaja Juha Prittinen kertoo, että led-valot aiotaan ohjelmoida niin, että ne palavat himmeämmin öiseen aikaan.

Led-valojen avulla säästetään energiakuluissa huomattavasti, sillä kulutus on 25–40 prosenttia elohopeahöyrylamppujen kulutuksesta. Öisellä valojen himmennyksellä saadaan vielä lisäsäästöä ilman että heikennetään asumisviihtyvyyttä tai turvallisuutta.

Sammuttelu loppuu

Himmennys otetaan Juha Prittisen mukaan käyttöön vasta kun kaikki valaisimet on uusittu. Sen jälkeen kunnan valoja ei enää sammuteta nykyiseen tapaan kokonaan puolenyön ja kello viiden välillä.

– Tosin ihan joka paikassa ei himmennystä käytetä. Tärkeimmät kohteet pidetään sadan prosentin teholla koko yön, Prittinen sanoo.

Prittinen kehuu led-valon tasaisuutta. Vaalea valo korostaa kontrastia ja helpottaa värien erottamista ympäristössä.

Paitsi että led-valot säästävät energiakustannuksissa, ne vähentävät huomattavasti huoltokuluja. Valonlähdettä ei näet tarvitse yleensä vaihtaa lainkaan.

– Nykyaikainen led-katuvalaisin palaa noin 150 000 tuntia. Kun vuosittainen käyttö on noin 3 500 tuntia, saadaan käyttöiäksi 40–50 vuotta.

Kaiken lisäksi led-valaisimen tahallinen rikkominen on huomattavasti vaikeampaa kuin perinteisen katuvalon.

4 000 valaisinta vaihdetaan

Vaihdettavia valaisimia on yhteensä noin 4 000, joista 500 sijaitsee liikuntareiteillä.

Koko ulkovalaistusverkon uusiminen tulee maksamaan arviolta miljoona euroa. Investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa energiansäästön ansiosta.

– Koska verkosto on osittain hyvinkin vanha, uusimme valaisinten lisäksi myös varsia, kaapelointeja ja pylväitä. Budjettiin sisältyy myös kaikki suunnittelu ja ohjauskeskusten uusiminen, Prittinen kertoo.

Kunnan ei tarvitse maksaa koko miljoonaa itse, vaan ely-keskuksen myöntämä avustus kattaa 20 prosenttia kokonaiskustannuksista. Tukipäätös on voimassa ensi vuoden loppuun.

Valaisinvaihtourakan aikana kunta ei huolla vanhoja valaisimia. Valaisimia ei vaihdeta ilmoitusten perusteella, ellei kyse ole isohkosta pimeänä olevasta alueesta tai vikakohteesta. (HäSa)