Kanta-Häme

Turenkiin oma ruiskunvaihtopiste – Vinkki avataan syyskuussa

Puhtaat välineet pitävät C-hepatiitin ja HIV:in leviämisen kurissa.
Kuva: Juhani Salo=JS
Kuva: Juhani Salo=JS

Huumeruiskujen vaihto onnistuu syyskuun alusta lähtien Turengissa, jonne avautuu uusi Vinkki eli terveysneuvontapiste.

– Suonensisäisten huumeiden kasvu ei mitenkään ole kasvussa Janakkalassa. Tarkoitus on antaa mahdollisuus vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin mahdollisimman lähellä kotia, perustelee päihdetyöntekijä Anne Tuuri Turengin mielenterveys- ja päihdeyksiköstä.

Vaihtajat ovat tähän saakka joutuneet käymään joko Hämeenlinnassa A-klinikan terveysneuvonnassa tai Riihimäellä Mielenterveys- ja päihdeyksikössä eli MPY:ssä.

Turengissa Vinkki pidetään alkuun auki keskiviikkoaamuisin kello 9–10.30, mutta aukioloaikaa lisätään tai vaihdetaan tarpeen mukaan.

Hämeenlinnassa vaihto sujuu

Riihimäellä ja Hämeenlinnassa Vinkki-toiminta on pyörinyt jo vuosia. Osastonhoitaja Heidi Kemmo MPY:stä sanoo anonyymejä asiakkaita käyvän kuukaudessa Riihimäellä 10–20.

– Me tilastoimme kävijöitä vain tukkimiehen kirjanpidolla ilman henkilötunnuksia tai nimiä. Kotipaikka kysytään, joten tiedämme osan asiakkaista käyvän naapurikunnista. Valtaosa on kuitenkin Riihimäeltä.

Hämeenlinnan A-klinikan terveysneuvonta eli entinen Vinkki on Riihimäkeä ahkerammassa käytössä.

– Tänä vuonna meillä on ollut 74 asiakasta ja käyntejä kaikkiaan 210. Osa kävijöistä hoitaa ruiskujen vaihdon useamman tuttavansa puolesta ja lisäksi me jalkaudumme asiakaskäynneille Toivontielle, kertoo A-klinikan Hämeenlinnan ja Tampereen avopalveluiden aluepäällikkö Marianne Mäkinen.

Ruiskujen vaihdon lisäksi pisteiden henkilökunta keskustelee suonensisäisten huumeiden käyttöön liittyvästä vaarasta sairastua tai levittää tarttuvia C-hepatiittia ja HI-virusta.

Terveysneuvonnassa asiakkaat voivat pikatestein tarkistaa terveystilanteensa.

– Hämeenlinnassa näkyy selvästi asiakaskunnan vastuullisuus. Kukaan ei halua olla tartuttaja eikä aiheuttaa lähimmäisilleen ongelmia. Asiat halutaan hoitaa puhtaasti ja oikein, korostaa Mäkinen. HäSa

 

 

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic