Kanta-Häme

Turhat opiskeluviikot halutaan karsia

– Ihan hyvä uudistus. Jos vaaditut asiat ovat hallussa, niin aikaa on turha tuhlata itsestäänselvyyksiin, sosiaali- ja terveysalaa Hämeenlinnan Tavastiassa opiskeleva Krista Selin tiivistää.

Kyse on osaamispisteistä, joita ammatillisessa koulutuksessa tästä syksystä lähtien jaetaan opintoviikkojen sijaan. Uudistus koskee niin uusia kuin jatkavia opiskelijoita.

Osaamispisteitä kertyy, kun niitä vastaava osaaminen on osoitettu koulussa, työssäoppimisjaksolla tai esimerkiksi kesätöissä.

Uudistuksen myötä taitava ja motivoitunut opiskelija voi suoriutua opintojaksoista viikkoja muita nopeammin.

Esimerkiksi koulutuksiin sisältyvien työssäoppimisjaksojen pituudet voivat vaihdella opiskelijan taidoista ja osaamisesta riippuen.

Tavastiassa nuorten opintoihin sisältyy 5–8 työssäoppimisjaksoa, joiden päätteeksi suoritetaan ammattiosaamisen näyttö.

Rehtori Heini Kujala kertoo, että opiskelija, opettaja sekä työpaikkaohjaaja suunnittelevat työssäoppimisjakson sisällön ja pituuden etukäteen opiskelijan osaamistason pohjalta.

– Niin ei tietenkään tehdä, että opiskelija voisi yhtäkkiä kesken työssäoppimisjakson päättää, että nyt asiat on opittu ja huomenna minun ei enää tarvitse tulla töihin, Kujala muistuttaa.

Osaamispisteisiin siirtyminen on vain yksi keino tehdä ammatillisista opinnoista joustavampia. Uudistusten tavoitteena on nopeuttaa nuorten valmistumista ja vähentää keskeyttämisiä.

Tällä hetkellä Tavastiassa keskeyttää opintonsa vuosittain 7 prosenttia opiskelijoista. Luku noudattelee valtakunnallista keskiarvoa.

Opintojen joustavuuden lisääminen tarkoittaa myös sitä, että väärän alan valinneiden nuorten on aiempaa helpompi vaihtaa tutkintoa koulun sisällä tai hakea vauhtia valmentavasta koulutuksesta.

Myös opiskelumotivaation uskotaan nousevan, kun opiskelijoille sysätään enemmän vastuuta opintopoluistaan.

Aiempaan verrattuna opiskelijoilla on nyt enemmän valinnanvaraa esimerkiksi valinnaisten opintojen ja omien oppimistapojen suhteen.

Jos opiskelija kokee oppivansa asioita paremmin käytännön työssä, hän voi suorittaa suuremman osan osaamispisteistä tällä tavoin.

– Kun tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä, niistä voi halutessaan suorittaa työelämässä jopa 150, Kujala kertoo.

Ammatillisten tutkintojen tavoiteaika on keskimäärin kolme vuotta.

Kujalan mukaan kaikista nopeimmat opiskelijat voivat kuitenkin suoriutua urakasta 2–2,5 vuodessa.

– Opiskelijoilta kysyttiin viime keväänä kokemuksia uuteen systeemiin siirtymisestä. Monet ajattelevat pystyvänsä valmistumaan nopeammin kuin kolmessa vuodessa, ja osaamispisteet edesauttavat tavoitteen toteutumista. HÄSA

Päivän lehti

7.4.2020