Kanta-Häme

Turhista palohälytyksistä tulee lasku

Kanta-Hämeessä lähtee vuosittain arviolta viitisenkymmentä laskua erheellisistä automaattisista palohälytyksistä. Lasku on 710 euron suuruinen.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Petri Talikka kertoo, että lasku lähtee kolmannesta erhehälytyksestä 12 kuukauden aikana.

– Laskutuksen mahdollistava asetus annettiin vuonna 2011. Meillä laskutuskäytäntö alkoi toukokuussa 2012, Talikka kertoo.

Vuonna 2012 lähti parikymmentä laskua, kuluvan vuoden laskujen määräksi hän arvioi viitisenkymmentä.

Automaattihälytyksiä tulee koko maakunnassa vuoden aikana kuutisensataa, kun pelastustehtävien kokonaismäärä on noin 3500 vuodessa. Automaattihälytyksistä yli 90 prosenttia on aiheettomia.

Lasku kattaa todelliset kulut

Erheellisille hälytyksille on laskettu pelastuslaitoksittain hinta, joka kattaa aiheettoman lähdön todelliset kustannukset. Lasku ei sisällä minkäänlaista rangaistusmaksua.

Petri Talikan mukaan erhelaskun suuruus voi vaihdella pelastuslaitoksittain noin 500 eurosta tonnin paikkeille. Esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla joudutaan kutsumaan töihin sopimuspalokuntien väkeä ja ajomatkat ovat pitkiä.

Siksi palkka- ja muita kuluja syntyy enemmän kuin jos liikkeelle lähtee muutenkin töissä olevan vakinaisen palokunnan pelastajia ja ajomatkat ovat lyhyitä.

Lain mukaan lasku voidaan lähettää toistuvista aiheettomista hälytyksistä. Kanta-Hämeessä, ja monin paikoin muuallakin, toistuvuuden rajaksi on määritelty kolmas hälytys 12 kuukaudessa.

Ensin annetaan korjauskehotus

Ensimmäisestä erhehälytyksestä Kanta-Hämeen pelastuslaitos lähettää kiinteistön omistajalle tiedotteen. Toisesta lähtee jo korjauskehotus, jossa annetaan normaalin seitsemän päivän tiedoksiantoajan lisäksi kaksi viikkoa korjausaikaa. Jos näinä kolmena viikkona tulee kolmas erhehälytys, siitä ei laskuteta.

Petri Talikan mukaan yleisin erhehälytyksen aiheuttaja on inhimillinen virhe tai huolimattomuus.

– Erheitä aiheuttavat esimerkiksi remonttipöly, kosteus tai höyry ja ruuantaitto. Harvinaisempia syitä ovat huollon laiminlyönti tai laitevika. Erhehälytysten määrä on vähentynyt toistakymmentä prosenttia laskutuksen alkamisen jälkeen, joten sillä on toivottu vaikutus. Koko maassa erhehälytykset aiheuttavat varsin suuret kulut. (HäSa)