Kanta-Häme

Turkoosi tuli yllätyksenä

Ensivaikutelma on yksiselitteisen harmaa. Kun katseen antaa lipua kaikessa rauhassa pitkin Galleria Koneen seiniä, alkaa silmissä säkenöidä.

– Viime keväänä ja alkukesän aikana kaikki työni olivat turkooseja. Se tuli itsellenikin yllätyksenä! nauraa kuvataiteilija Tuija Lampinen.

Harmaa ja turkoosi ovat Lampisen Muistin yksi huone -näyttelyn hallitsevat värit, mutteivät suinkaan ainoat. Taiteilijan mielenkiinto harmaaseen juontaa juurensa niin kauas vuosikymmenten taakse, ettei hurvittelevasta turkoosista ole tasaväkiseksi haastajaksi.

– Olen edelleen kiinnostunut harmaasta ja haluan jatkaa sen kanssa. Ihan jo sen takia, että väriin liitetään aina negatiivisia asioita.

Lampisen näyttelyssä harmaus osuu kohteeseensa myös perinteisessä mielessä, sillä hänen uusimpien töidensä keskeinen sisältö kumpuaa vanhan ihmisen kohtaamisesta.

– Ja elämän rajallisuuden hyväksymisestä.

Aika toimii Lampisen mukaan rajana tai seinänä nykyisyyden ja menneisyyden välillä.

– Vanhan ihmisen maailma kapenee. Ulkoinen todellisuus jää seinien ulkopuolelle. Me olemme tämän iäkkään ihmisen kanssa sisällä huoneessa, missä hänelle läheisimmät asiat tulevat menneisyydestä.

Lampinen on työskennellyt jonkin verran vesiväreillä, mutta uuden näyttelyn kaikkien teosten tekniikka on öljyvärein kankaalle.

– Öljyväri on luontaisempi, vaikka joskus kauhean hidas kuivumaan. Aikaisemmin pesin paljon kerroksia pois, mutta nyt jätän niitä enemmän alle, Lampinen kertoo.

Hänen työskentelyrytmiinsä oma ikääntyminen ei ole vaikuttanut.

– Nyt minulle on pikkuisen enemmän aikaa. Istun, istun, istun ja mietin. Itse maalausprosessi on nopea.

Vuonna 2008 Tuija Lampinen oli Galleria Koneen historian toinen näytteillepanija. Tuolloin näyttelyn tunnelma oli toinen, sillä teoksien ihmishahmot olivat valta osin pieniä tyttöjä. Sama ulkopuolisuuden ja erilaisuuden teema on kuitenkin pysynyt sitkeästi taiteilijan matkassa.

– Nyt koen, että vanhat ihmiset on työnnetty sivuun.

Kolmisenkymmentä vuotta Suomen kuvataidemaailmassa mukana olleen Lampisen mielestä taitelijat ovat muuttuneet entistä äänekkäämmiksi. Ammattikunnan aseman ja oikeuksien parantamista uskalletaan jo vaatia.

– Se on ollut suurimpia tapahtuneita muutoksia. Vaikka emme me ole vieläkään päässeet normaalien ihmisten tasolle, kiteyttää Lampinen.

NÄYTTELYTuija Lampinen: Muistin yksi huone. Galleria Kone, Verkatehdas, 29. maaliskuuta asti.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic