Kanta-Häme

Turku ja Tampere nahistelevat joulukuusista, viekö Hämeenlinna voiton?

Turun ja Tampereen välinen kaupunkien taisto on yltynyt jälleen tällä viikolla, kun Turun Sanomat ja Aamulehti ovat nokitelleet toisiaan kaupunkiensa paraatipaikoille nousevilla joulupuilla.

Pohjoismaiden suurimmassa sisämaakaupungissa Tampereella ollaan ylpeitä Keskustorille jo pystytetystä puusta – mutta vain yhdestä suunnasta katsottuna. Puu on nimittäin pahasti muotopuoli.

Turun Sanomat ehtikin jo julistaa Turun voittajaksi, onhan Suomen alkuperäisellä pääkaupungilla sentään 21-metriä pitkä kuusi, joka on myös enimmäkseen symmetrinen.

Mitä tekee Hämeenlinna?

Suomen vanhimmalla sisämaakaupungilla Hämeenlinnalla on pitkät perinteet hyvänä joulukuusikaupunkina ja täällä sytytettiin Suomen ensimmäiset sähkövalot julkisen paikan joulukuuseen jo 1920-luvun loppupuoliskolla, vuosia ennen Helsinkiäkin. Olemme siis tottuneet hakkaamaan isompia kaupunkeja joulukuusirintamalla. Miten käy tänä vuonna?

– Meillä on katsottuna oikein komea 21-metrinen, perinteinen suomalainen kuusipuu, kertoo Linnan infran metsätalousinsinööri Mika Rantonen.

Rantosen tasapainoiseksi kuvailema puu tuodaan torille ensi tiistain vastaisena yönä. Matkan aikana kuusi menettää pituudestaan nelisen metriä, jotta se saataisiin tukevasti jalustalleen.

Puu löytyi omakotitalon pihasta Papinniitystä.

– On aina mukavaa, että puulla on oma historiansa ja tarinansa, Rantonen sanoo.

Rantonen toivoo, että Hämeenlinnan kuusi saisi ylleen jo kokonaan uudet jouluvalot, sillä vanhat ovat osoittautuneet jopa vaarallisiksi.

– Vanha latvatähtikin painaa niin paljon, että muutama vuosi sitten sen paino yhdessä myrskytuulen kanssa katkaisi kuusesta latvan, metsätalousinsinööri muistelee.

Uuden kuusen valot syttyvät ensi viikon perjantaina, kun Hämeenlinnan torilla vietetään joulukauden avajaisia. (HäSa)