Kanta-Häme

Turnajaisista vauhtia vappuun - katso kuvia

Kun Rohan tallit viime vuonna avasi Hämeen vanhan linnan haarniskanäyttelyn, satoi Hämeenlinnassa taivaan täydeltä rakeita.

Jaakko Nuotiota ei hirveästi häiritse, vaikka sama toistuisi tänäkin vuonna. Satakoon vaikka pieniä kiviä, mutta turnajaiset järjestetään joka tapauksessa.

– Vähän voi kyllä häiritä, että 25-35 kiloa painava haarniska on rautaa. Sen huoltaminen vie kaatosateessa aikaa. Jos oikein huonosti käy, voi se vaikka ruostua, jos oikein pahasti kastuu, Jaakko Nuotio nauraa.

Rohan tallien poppoo saapui Hämeenlinnaan jo lauantaina. Turnajaisiin osallistuvat neljä hevosta saivat huilata matkan rasituksista Hauholla. Koko muu porukka laittoi esiintymispaikkaa kuntoon linnalla.

– Ihmisiä on ainakin 12 ja hevosia neljä aina, kun lähdemme liikkeelle. Usein meitä on paljon enemmänkin. Me ritarit tarvitsemme turnajaisissa apua, sillä emme voi juurikaan painavissa varusteissamme tehdä mitään hevosen selässä ilman apua. Hevosilla tässä aina parhaat olot ovat. Ne ovat tottuneita matkustajia ja tietävät kyllä mitä niillä huomenna on edessään, Jaakko Nuotio sanoo.

Turnajaiset käydään aivan Vankilamuseon kyljessä olevalla kentällä.

Kemiössä tukikohtaansa pitävä Rohan tallit on esiintynyt Hämeenlinnassa monasti aikaisemminkin. Kahtena vuonna yhteistyötä on tehty museoviraston kanssa, mutta aikaisemmin turnajaisia nähtiin keskiaikamarkkinoilla.

– Olemme kiertäneet Suomea jo kauan ja vähentäneet nyt ihan tietoisesti esiintymisiä. Meillä on hyvät kokemukset aloittaa kiertue juuri Hämeenlinnasta. Keskiaikamarkkinoilla olemme mukana Turussa, jossa olemme yksi järjestäjistä, Jaakko Nuotio kertoo.

Tämänvuotisia turnajaisia värittää Suomen 100-vuotisjuhlat, joita myös Rohan haluaa esityksellään juhlia.

– Ei tähän koskaan kyllästy, eikä ole kyllä kyllästynyt yleisökään. Minä olen nyt 52-vuotias ja pysyn hyvässä kunnossa, kun liikun paljon. Haarniska on sitä paitsi tehty tiettyjen mittojen mukaan, eikä siitä ole varaa lihoa ulos, Jaakko Nuotio sanoo.

Hevosturnajaisissa vauhti voi Jaakko Nuotion mukaan nousta melkein 80 kilometriin tunnissa, kun ritarit kiihdyttävät hevosiaan toisiaan kohti. Lasten leikkiä taistelu ei ole, sillä peitset painavat kahdeksan kiloa ja haarniskat ainakin neljä kertaa enemmän.

Kahden joukkueen taistelu alkaa vappuna Hämeenlinnassa, mutta koko kiertueen voittaja selviää vasta, kun kiertue päättyy.

– Kiertueemme kestää kesän ja sitten elämä rauhoittuu. Talvisin koulutamme hevosia ja ratsukoita historiallisten metodien mukaisesti. Hevosturnajaisissa pitää osata ratsastaa historiallisesti ja taistella samalla tavalla kuin Suomessa on aikojen alussakin tehty, Jaakko Nuotio huomauttaa.

Nuotion mukaan Euroopassa on parikymmentä ihmistä, jotka tutkivat keskiaikaisia turnajaisia. Rohanin väkikin kiertää talvisin museoita ja tutkii asioita. Tiedot vaihtavat omistajaa sulassa sovussa.

– Olen huomannut, että monen keskiaikaharrastus on vain syventynyt. Yleisö tietää nykyisin huomattavasti enemmän kuin meidän aloittaessamme.

Rohan tallit esittää hevosturnajaiset vielä vapunpäivänä maanantaina kello 14 Hämeen vanhalla linnalla.

 

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic