fbpx
Kanta-Häme

Turpakäräjien voitto karkasi Kalvolaan kantakaupungista

Hämeenlinna

Torilla torstaina 2. kesäkuuta miteltyjen järjestyksessään ensimmäisten virallisten, mutta leikkimielisten Turpakäräjien voitto matkasi Kalvolaan käräjäpölkyllä itsevarmana istuneen Jukka Viitaniemen matkassa.

– Kalvola on Hämeenlinnan kansainvälisin paikka. Täällä on valtateitä, päärata, maakaasuverkko alla ja Finnair lentää yli. Kalvolan huono puoli on se, että neuvottomuutta ja kurjuutta täytyy lähteä katsomaan muualle, Viitaniemi on kehunut kotikyläänsä.

Hämeen Sanomien entinen pitkäaikainen toimittaja Viitaniemi lumosi vallattomalla persoonallaan ja pukukoodillaan sekä rautaisesti perustelluilla näkökulmillaan paitsi tuomariston, myös kylävastustajansa.

Tuntemuksiaan Viitaniemi kuvailee kaksipiippuiseksi jutuksi.

– Voitto korkea-arvoisen raadin ja yleisön edessä tuntuu hyvältä. Minut kuitenkin tuomittiin karkoitettavaksi Hattulaan, palkintona on päivällinen Petäyksessä, Viitaniemi naurahtaa.

Viitaniemi arvioi, että kisan voitto ratkesi vahvaan kokonaisuuteen. Jos käräjillä olisi ollut vielä pukukierros, olisi erilaisilla kasvustoilla kyllästettyyn verkkopaitaan pukeutunut Viitaniemi voittanut senkin.

– Käräjäasussani oli muun muassa kanervaa, koivua ja männynkäkkyrää. Se oli sellainen sorsajahtiin sopiva röllipuku.

Kaupungin eri kylien päälliköt pistivät torilla parastaan kehuessaan omaa pitäjäänsä, hurtin huumorin siivittämänä.

Käräjillä kisailtiin muun muassa Hämeen parhaasta luonnosta, vedestä ja kestävästä hämäläisestä maisemasta sekä viljavimmista pelloista, komeimmista isännistä ja ehtoisimmista emännistä.

Arviolta 3 000 katsojan huutoäänestyksen voiton vei puolestaan Hämeenlinnan kantakaupunkia edustanut näyttelijä Arja Nurminen, mutta se ei tuomariston puntarissa painanut.

– Viitaniemen jutuissa esiintyi vahvasti luonnon monimuotoisuus. Metsämiehenä hän sivusi nähtävyyksien lisäksi myös Kalvolan eläinkantaa, Turpakäräjien päätuomari Heikki Kilpeläinen perustelee tinkimättömästi etukäteistyöhön perustunutta kabinettipäätöstä.

Käräjillä olivat mukana Viitaniemen ja Nurmisen lisäksi Vesa Kaloinen (Tuulos), Pekka Palén (Lammi), Antti Leinikka (Renko) ja Jouni Lehtonen (Hauho).

Viitaniemi kertoo Turpakäräjien olleen hänen ensimmäisen eläkekesänsä avaus ja positiivinen kokemus, jonka muistot kantavat pitkälle.

Se, jatkuvatko käräjät myös ensi kesänä, on vielä suuri mysteeri.

Menot