Kanta-Häme

Turun arvokuljetusryöstön yrityksestä epäilty mies on tuomittu samassa huumejutussa NBK-jengiläisten ja United Brotherhoodin pomon kanssa

Espoolaismies vangittiin viime viikolla epäiltynä 17 vuoden takaisesta ryöstön yrityksestä.
United Brotherhood -jengin liivit. Hämeen poliisi takavarikoi liivit tähän uutiseen liittymättömän rikostutkinnan yhteydessä viime keväänä. Arkistokuva.
United Brotherhood -jengin liivit. Hämeen poliisi takavarikoi liivit tähän uutiseen liittymättömän rikostutkinnan yhteydessä viime keväänä. Arkistokuva.

Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstön yrityksestä epäillyllä miehellä on taustaa huumausainerikollisuudesta, käy ilmi tuomioistuinten asiakirjoista. Hänet on vuonna 2007 tuomittu vankilaan samassa huumejutussa usean korkean profiilin rikollisen kanssa.

Mies vangittiin viime viikolla epäiltynä 17 vuoden takaisesta ryöstön yrityksestä. Arvokuljetusauto yritettiin ryöstää turkulaisen Prisman pihalla elokuussa 2002. Naamioituneet ryöstäjät pakenivat paikalta ja ampuivat poliisia kohti konetuliaseilla.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan noin neljä vuotta ryöstön yrityksen jälkeen, syksyllä 2006, espoolaismies hankki neljän kilon amfetamiinierän Virosta ja piilotti sen maastokätköön Helsingin Pirkkolassa. Telekuuntelutiedoilla selvitettiin, että amfetamiinia odottivat myytäväksi järjestäytyneen rikollisryhmän Natural Born Killersin (NBK) jäsenet.

Tuomiosta ei käy ilmi, oliko Turun ryöstön yrityksestä epäillyn miehen ja kolmen NBK:n jäsenen välillä yhteydenpitoa. Kätköpaikan espoolaismiehelle oli oikeuden mukaan neuvonut virolaismies. Huumeet eivät oikeuden mukaan koskaan päätyneet katukauppaan, sillä poliisi takavarikoi ne.

Keskusrikospoliisin asiantuntijan mukaan yksi NBK:laisista oli määräävässä asemassa muihin jäseniin nähden. Tällä hetkellä mies on viranomaisten mukaan rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtaja. NBK on sulautunut kahden muun liivijengin kanssa vuonna 2010 perustettuun United Brotherhoodiin.

Lue myös: Poliisin laaja United Brotherhood -operaatio voi näkyä Hämeessäkin: ”Huumausainekauppa on verkostoitunutta” (11.9.2019)

Lue myös: KRP: Hämeenlinnan moottoripyöräkerho Shark Riders yhteistyössä United Brotherhood -rikollisjengin kanssa (30.9.2019)

Lue myös: Valtaosa United Brotherhood -rikollisjengiläisistä on kiinniotettuna, järjestöä vaaditaan kiellettäväksi (9.9.2019)

Viisi vuotta vankeutta huumeista

Käräjäoikeus tuomitsi sittemmin UB-pomoksi nousseen miehen yli kuuden vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Kaksi muuta NBK-jengiläistä saivat lyhyemmät vankeustuomiot. Arvokuljetusryöstön yrityksestä epäilty mies tuomittiin vankilaan viideksi vuodeksi.

Jutussa syytettynä oli myös sittemmin edesmenneen rikollisvaikuttajan Raimo Anderssonin vaimo. Häntä syytettiin osallisuudesta huumekauppaan, mutta oikeus hylkäsi syytteen. Nainen tuomittiin vain ampuma-aserikoksesta sakkoihin.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio on annettu huhtikuussa 2007. Osa tuomituista valitti hoviin, joka päätti pitää käräjätuomion voimassa. Hovituomio on lainvoimainen.

Helsingin Vuosaaren palkkamurhasta vankeustuomiotaan istunut M.O.R.E.-jengiin kuulunut Raimo Andersson murhattiin viime vuoden keväällä. Hänen leskensä sai viime vuoden lokakuussa seitsemän vuoden vankeustuomion muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös: Tuliko Riihimäen vankilan jengiosastosta rikollisten ajatushautomo? Tuoreessa kirjassa rikolliset arvostelevat vankilaa (20.10.2019)

Poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi perjantaina 44-vuotiaan espoolaismiehen epäiltynä törkeän ryöstön yrityksestä ja kahdesta murhan yrityksestä. Poliisin uskoo miehen kuuluvan järjestäytyneeseen rikollisryhmään. STT:n tiedossa ei ole, mistä jengistä on kyse.

Neljä tai viisi naamioitunutta ja konetuliasein varustautunutta ryöstäjää yritti elokuussa 2002 murtautua kulmahiomakoneen avulla arvokuljetusautoon Vanhan Tampereentien Prisman pihalla. He jättivät jostain syystä toimensa kesken ja pakenivat aiemmin varastetulla pakettiautolla.

Vastaan ajaneet poliisit tunnistivat ryöstöauton, koska sen kuljettajalla oli edelleen naamari. Poliisia kohti ammuttiin, ja se menetti näkyvyyden. Pakettiauto löytyi myöhemmin palaneena ja tekijät olivat paenneet paikalta.

Poliisi ei ole kommentoinut, montako epäiltyä sillä tällä hetkellä tarkalleen on. STT

 

Lue myös: 2000-luvulla tapahtunut useita arvokuljetusautojen ryöstön yrityksiä (25.2.2016)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic