Kanta-Häme

Turun päivystyksestä saatu Forssassa selviä säästöjä

Viikonloppujen ja arki-iltojen hammaslääkäripäivystyksen siirtyminen Turun yliopistollisen keskussairaalaan (TYKS) tuo Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle (FSHYKY) selviä säästöjä. Viikonloppupäivystys on toiminut Turussa reilun vuoden. Arki-iltojen osalta siirto tapahtui vasta tämän vuoden alussa.

Ennen TYKS:iin siirtymistä päivystys hoidettiin ostopalveluna Forssassa. Ulkoistamiseen päädyttiin vuonna 2010.

– Ostopalveluun verrattuna Turun päivystys tulee huomattavasti edullisemmaksi. Nyt maksamme niistä potilaista, jotka käyttävät palvelua. Lisäksi henkilökuntamme osallistuu TYKS:in päivystykseen. Omaan päivystykseen meillä ei kuitenkaan olisi riittävästi työntekijöitä, FSHYKY:n vastaava hammaslääkäri Heikki Toivonen sanoo.

Päivystäjä arvioi hoidon tarpeen

Toivosen mukaan asiakaspalaute ensimmäisestä Turun vuodesta on ollut positiivista.

– Apua on saatu, kun sitä on tarvittu. Negatiivista palautetta on tullut hyvin vähän. Turun päivystyshän on tarkoitettu välttämätöntä, kiireellistä hampaiden ja suun hoitoa tarvitseville potilaille. Sinne pitää myös aina soittaa etukäteen. Päivystäjät arvioivat puhelimitse hoidontarpeen ja antavat hoito-ohjeita, mikäli tapaus on sellainen, että se voi odottaa oman alueen virka-ajan päivystykseen.

Toivonen kertoo, että TYKS:in päivystyksessä on käynyt potilaita Forssan seudulta keskimäärin vähän alle yksi viikonloppua kohden.

– Arki-iltojen osalta tarve nähdään pikkuhiljaa, kun toiminta alkaa muotoutumaan. Saa nähdä vaikuttaako asiaan se, että yksityispuolella ollaan usein arki-iltaisin töissä.

Forssassa päivystys edelleen arkisin

Viime vuonna arki-iltapäivystystä ei ollut vielä virallisesti järjestetty, vaan kiireellisissä tapauksissa potilas sai ensiavun poliklinikalta ja ajan Forssan virka-ajan päivystykseen. Kiireellinen, ensiapuluonteinen hammaslääkäripäivystys palvelee edelleen Forssan sairaalassa arkipäivisin kello 8–14.

Myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä suunnitellaan hammaslääkäripäivystyskuvioita. Vaikka FSHYKY:llä on sopimus arki-ilta- ja viikonloppupäivystyksestä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa, Toivosen mukaan tilannetta seurataan koko ajan.

– Meidän pitää miettiä Forssan seudulle järkevin ratkaisu ei ainoastaan kustannustehokkuuden vaan myös asiakkaiden kannalta. Turun päivystyksen etuhan on se, että taustavoimat ovat paikalla. Potilaan näkökulmasta TYKS on turvallinen paikka, koska siellä pystytään hoitamaan aina hankalatkin tapaukset ja tarjoamaan muun muassa erikoishammaslääkäripalveluita.

Takavuosien hammaslääkäripulan Toivonen sanoo helpottuneen Forssan seudulla. Tällä hetkellä avoinna on yksi virka. Vastaanotolle taas pääsee hoitotakuun rajoissa.

– Siinä on vaihtelua kunnittain. Hoitoon pääsy kestää kuukaudesta kolmeen kuukauteen. (HäSa)