Kanta-Häme

Turun Sinapin valmistus palaa takaisin Suomeen

Unilever aikoo ilmeisesti palauttaa Turun Sinapin valmistuksen Suomeen, sillä Unilever Finland järjestää ensi viikolla näyttävän tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan ”minne käy Turun Sinapin matka vuoden 2014 keväällä”.

Turussa syntyi kansanliike, kun Unilever siirsi Turun Sinapin valmistuksen Ruotsiin vuonna 2003. Valmistus siirrettiin Puolaan vuonna 2008. Nyt tiedotustilaisuuden kutsun alareunassa on nyt taulu, jossa lukee: P#%ka reissu, mutta tulipahan tehtyä!

Pro Sinappi -liike avasi omat nettisivut sekä valmisti tarroja, rintamerkkejä ja lentolehtisiä. Nettyisivuilla kerättiin parissa viikossa yli 40 000 tukijaa. Liikkeen tukijoiksi ilmoittautuivat muun muassa Matti ja Teppo, Saku Koivu, Karita Mattila, Kaari Utrio. Lunden aloitti Turussa Auran Sinapin valmistuksen, mikä alensi Turun Sinapin markkinaosuutta Suomessa.

Ei muutu miksikään

– Se ei lohduta yhtään, jos Unilever palauttaa valmistuksen Suomeen. Paska ei miksikään muutu, kansanliikkeen puuhamies Markku Haapio sanoo.

Haapion mielest�� Turun Sinapista tuli eri tuote, kun sen valmistus siirrettiin pois vanhoista Jalostajan tiloista Turusta. Sinappia ei enää valmisteta samoilla laitteilla ja samoista raaka-aineista, eikä Turussa.

– Turun Sinappi on sama asia kuin Auran Olut. Hartwall lopetti sen valmistuksen Turussa. Olut ei ole enää samaa, jos se valmistetaan muualla eri vedestä kuin Auran Olut.

Haapiota mietityttää, mikä ja missä valmistaisi Unileverille Turun Sinapin. Tällä suurella kansainvälisellä päivittäistavarakonsernilla ei ole yhtään tuotantolaitosta Suomessa.

– Todennäköisesti Unilever on löytänyt Suomesta jonkin valmistajan.

Auran Sinappi lohkaisi osuuden

Haapio kertoo kuulleensa jo aikaisemmin huhua, että sinapin valmistus palautettaisiin Suomeen. Huhu ei kuitenkaan tiennyt, jäisikö brändi Unileverin omistukseen. Haapio päättelee kutsusta, että yhtiö pitää nimen itsellään.

– Mielenkiintoista on, että en ole itse saanut kutsua tilaisuuteen, Haapio virnistää.

Unileverin tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina esiintyvät muun muassa Unileverin Suomen toimitusjohtaja Kalle Järvinen ja yhtiön markkinointipäällikkö Alexander Kråkström. Ohjelmassa on myös grillimakkaraa, sinappia, musiikkia ja saunomista. Uusi tuottaja ja sinappimestari kertovat, mikä on Turun Sinapin salaisuus.

Turun Sinappi on edelleen sinappien markkinajohtaja Suomessa. Auran Sinappi sai kuitenkin melko nopeasti parinkymmenen prosentin markkinaosuuden. Turun Sinapin markkinaosuus laski alle 50 prosentin. (HäSa)