Kanta-Häme

Turuntie 1:n tontille yhteensä 30 asuntoa

Turuntie 1:n vanhoihin tyhjillään oleviin puutaloihin suunnitellaan rakennettavaksi yhteensä 18 pientä asuntoa Hämeenlinnan Asunnot oy:lle. Asunnoista 6 olisi kaksioita, ja 12 yksiöitä.

Kooltaan asunnot olisivat noin 25–48 neliömetriä.

Raatihuoneenkadun varrelle rakennettavaan uuteen asuinrakennukseen taas tulisi yhteensä 12 asuntoa, joista 8 olisi yksiöitä ja 4 kaksioita. Uudisrakennuksen kellarikerrokseen sijoitettaisiin maan alle 12 autopaikkaa. Pihalle on suunniteltu kahta vieraspysäköintipaikkaa.

Muu pihamaa haluttaisiin jättää sorapintaiseksi, osittain istutetuksi oleskelutilaksi.

– Vähän samaan tyyliin kuin Port Arthur Turussa tai Ruoholahden villat Helsingissä, luonnehtii asian valmistelija arkkitehti Jari Jokivuo.

Piharatkaisu olisi poikkeus asemakaavaan, jossa autopaikkavaatimuksena on yksi paikka jokaista asuntoa kohden.

Perusteena on se, että kortteli on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti arvokas ja 18 auton pihakansi olisi vieras rakenne puutalokorttelissa. Arkkitehtitoimisto Kaipaisen laskelmien mukaan 18 auton paikkoja ei olisi edes mahdollista saada mahtumaan pihalle.

Kaupungin keskustassa olevat pienet vuokra-asunnot ovat hyvin kysyttyjä kohteita, eikä niiden asukkailla asunnon hyvän sijainnin vuoksi tarvitse välttämättä olla autoa.

Hämeenlinnan kaupunki hakee myös lupaa poiketa uudisrakennuksen osalta asemakaavan julkisivumateriaalista. Materiaaliksi esitetään puuverhousta asemakaavassa olevan puhtaaksimuuratun tiilen tai rappauksen sijaan.

Tontilla on 1800-luvun karttojen mukaan aiemmin sijainnut rakennus, jota siinä ei enää ole.

Ympäristö- ja rakennuslautakunta käsittelee asiaa ensi viikon tiistaina. (HäSa)