Kanta-Häme Hämeenlinna

Turuntie 23 saa satojentuhansien eurojen hissin – Katso video

Taloyhtiön hissihankinnan myötä myös portaat menivät vaihtoon.
Nosturit nostivat uudet portaat kokonaisina paikoilleen. Kuva: Pekka Rautiainen
Nosturit nostivat uudet portaat kokonaisina paikoilleen. Kuva: Pekka Rautiainen

Turuntiellä elettiin keskiviikkona jännittäviä hetkiä. Turuntie 23B:n uudet rappuset nousivat ilmaan ja siirtyivät ilmojen halki aamupäivällä tyhjennettyyn porrashuoneeseen.

Kolmikerroksisen talon 15 asuntoa vaihtavat poikkeuksellisen nopeasti hissiaikaan, sillä talon uudet hissit asennetaan paikoilleen jo toukokuussa.

Uudet rappuset ilmaantuivat taloon yhden päivän aikana. Asukkaiden evakko kesti vain kymmenen tuntia.

– Hissejä mietittiin monta vuotta, mutta nyt saimme vihdoinkin aikaiseksi. Kaikkihan me vanhenemme ja haluamme asua kotona mahdollisimman pitkään, taloyhtiön hallituksen jäsen Martti Jokinen sanoo.

Hissihimoja hillitsee helposti hinta. Turuntien kerrostalon kaksi hissiä ja portaat tulevat maksamaan satojatuhansia euroja, mutta hissien lopullista hintaa on vaikea arvioida. Kuluihin vaikuttaa ennen kaikkea se, mitä tehdään ja miten tehdään. Toisaalta kuluihin saa myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) tukea 45 prosenttia.

Myös moni kaupunki tukee taloyhtiöitä maksamalla hinnasta 5–20 prosenttia. Hämeenlinnan kaupunki ei tukea maksa.

 

Katso video portaiden asentamisesta:

 

Turuntien talon hissit sijoitetaan porrashuoneen sisälle. Vastaava työnjohtaja Pasi Tuominen Haaslahti oy:stä sanoo, että tilaa ei ole aina riittävästi, vaan hissit joudutaan laittamaan talon ulkopuolelle rakennettavaan hissitorniin.

Portaat sujahtivat porrashuoneeseen kuin hansikas käteen. Kuva: Pekka Rautiainen
Portaat sujahtivat porrashuoneeseen kuin hansikas käteen. Kuva: Pekka Rautiainen

– Kaikki riippuu talosta. Esimerkiksi Turuntielle ei oltaisi voitu rakentaa hissitornia talon ulkopuolelle tilanpuutteen takia, Tuominen sanoo.

Uudet portaat tuotiin keskiviikkona kuorma-autolla Haaslahti oy:sta Porista. Kun ne saapuivat puoliltapäivin Hämeenlinnaan, tuli paikalle avuksi toinen nosturi. Sen jälkeen, kun portaat oli nostettu pystyyn, lennättivät nosturit portaat lopulta B-rapun tyhjään rappuhuoneeseen.

– Olemme tehneet vastaavanlaisia remontteja jo viisi vuotta. Hämeenlinnaan laitettiin vastaavalla tavalla hissi Koulukadulle, Tuominen muistelee.

 

Monella taloyhtiöllä on lähivuosina edessä hissiremontti. Parhaillaan korjataan ennen kaikkea 1970- ja 1980-luvuilla rakennettuja kerrostaloja.

Vastaava työnjohtaja Pasi Tuominen kertoo, että kerrostalon asukkaat joutuivat olemaan evakossa aamukahdeksasta iltakuuteen. Kuva: Pekka Rautiainen
Vastaava työnjohtaja Pasi Tuominen kertoo, että kerrostalon asukkaat joutuivat olemaan evakossa aamukahdeksasta iltakuuteen. Kuva: Pekka Rautiainen

Vanhaan rakennukseen asennettavat hissit voi olla myös hydraulisia, jolloin hissin konehuone voidaan sijoittaa porrashuoneeseen tai sen lähettyville.

Taloyhtiön isännöitsijä Jarmo Pekkarinen Isännöinti Kuvajasta arvioi, että asukkaat pääsevät käyttämään uusia hissejä jo toukokuun lopussa. Urakka luovutetaan kesäkuun lopussa.

– Hissit auttavat asukkaita asumaan kotona pitkään. Ne ennen kaikkea helpottavat elämää, Pekkarinen kehaisee

Uuden hissin rakentaminen maksaa keskimäärin reilusta 50 000 eurosta yli sataantuhanteen euroon. Pelkän koneiston uusiminen tulee hieman halvemmaksi. HäSa

 

 

 

 

Yli 50 000 hissiä

Suomessa on melkein 60 000 hissiä.

Suuri osa hisseistä on yli satavuotiaita.

Uusia hissejä asennetaan vuosittain noin 1 600, mutta vanhoja modernisoidaan samassa ajassa vain noin 600.

Suomen hissiyhdistyksen mukaan yli puolet hisseistä on peruskorjauksen tarpeessa.

Yhteiskunta tukee hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin 45 prosentilla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kautta.

Esimerkiksi Helsingissä kaupunki tukee hankkeita 10 prosentin osuudella kokonaiskustannuksista. Hämeenlinnan kaupunki ei tue hankkeita.