fbpx
Kanta-Häme

Turuntielle rakennetaan asuntoja sinkuille

Mikäli remonttikustannuksista päästään yhteisymmärrykseen, Turuntie 1:n tontille nousee Hämeenlinnan Asuntojen kohtuullisen hintaisia, pieniä vuokra-asuntoja.

Alustavan arkkitehtisuunnitelman mukaan tontille on suunnitteilla myös uudisrakentamista. Kun vanhoihin puutaloihin rakennettaisiin pääasiassa kaksioita, uuteen asuintaloon saataisiin paljon kaivattuja yksiöitä.

Maanalaiset autopaikat ja suojaisa piha

Tontilla on uudisrakennusoikeutta kaiken kaikkiaan 800 kerrosneliötä. Alustavien suunnitelmien mukaan tontille nousevaan uuteen rakennukseen tulisi asuntoja 500–600 kerrosneliöön.

– Asukkaiden autopaikat tulisivat uuden rakennuksen kohdalle maan alle. Halusimme jättää tontille kunnon pihan, jossa olisi tilaa istutuksille ja esimerkiksi lasten leikkipaikalle, kertoo Linnan Tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen.

Turuntien suuntainen vanha rakennus on Salmisen mukaan tontin ongelmallisin kohta.

– Kunnostaminen tulee kalliiksi, se on selvää. Maa talon alla on painunut niin paljon, että aluksi suunnittelimme kyseiseen rakennukseen rakennettavan ainoastaan varastotiloja.

Vanhojen rakennusten remontointi ei ole Salmisen mukaan ihan edullista, sillä myös Museovirasto antaa raamit vanhojen kiinteistöjen kunnostamiselle.

– Varsinaista kuntotarkastusta kiinteistöille ei ole tehty, sillä sen on ajateltu olevan ostajan vastuulla.

Pienistä on pulaa

Hämeenlinnan Asuntojen toimitusjohtaja Matti Riekkola kertoo, että tontin remontista koituvia kustannuksia lasketaan paraikaa. Lopullinen summa selvinnee Hämeenlinnan Asuntojen yhtiökokouksessa marraskuun puolenvälin jälkeen.

Riekkola ei halua vielä paljastaa Hämeenlinnan Asuntojen kipurajaa.

– Se riippuu niin monesta tekijästä. Vanhoista rakennuksista täytyy purkaa rakenteita suojelupäätöstä kunnioittaen, eikä uudenkaan rakentaminen edullista ole. Meidän täytyy tietysti harkita tarkkaan, olisiko hanke meille taloudellisesti kannattava, Riekkola sanoo.

Neliöhinta Turuntien asunnoille olisi Riekkolan mukaan noin 16–17 euroa. Hän uskoo kiinnostusta riittävän, sillä yksineläjien määrä on kasvanut.

– Pienistä asunnoista on pulaa koko Suomessa.

Aikaisintaan asuntoihin pääsisi muuttamaan vuonna 2015, mutta Riekkola korostaa, että kyse on vain arvailusta.

Jos kustannukset osoittautuvat Hämeenlinnan Asunnoille liian korkeiksi, kaupunki yrittää myydä kiinteistöt esimerkiksi rakennusyhtiölle. Raili Salminen uskoo kiinteistöjen menevän sijaintinsa ansiosta kaupaksi joka tapauksessa.

(HäSa)

Menot