Kanta-Häme

Turvakodille etsitään tukikohtaa Hämeenlinnasta

Kanta-Hämeen Perhetyö etsii kuumeisesti paikkaa turvakodin perustamiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aikoo painottaa uuden turvakodin perustamista muun muassa Kanta-Hämeeseen, jos valtion kehysbudjettia ei höylätä nykyisestä.

– Lähin turvakoti on Tampereella. Hämeenlinnaan on saatava sellainen. Haku aukeaa elokuussa. Ennen sitä pitäisi saada lupahakemus vireille aluehallintovirastoon, Kanta-Hämeen Perhetyön toiminnanjohtaja Sini Stolt kertoo.

Asiassa on ainakin yksi mutta:

– Emme voi tehdä hakemusta ennen kuin tilat ovat löytyneet tai olemme solmineet aiesopimuksen vuokrasuhteesta.

Tyhjiä tiloja nykyisestä Hämeenlinnasta löytyy muun muassa vanhoista vastaanottokeskuksista. THL kuitenkin torppasi Iittalan, Rengon Pihlajalinnan ja Lammin Mainiemen.

– Turvakodin pitäisi olla poliisin valvonnan läheisyydessä julkisten liikenneyhteyksien varrella, joten ainoa potentiaalinen paikka on Hämeenlinnan kantakaupunki. Vielä ei ole tullut vastaan sellaista tilaa, jota olisi voinut käydä katsomassa.

Vaikka turvakodin käyttöön löytyisikin vanha rakennus, olisi esteenä taas raha.

– Vanha rakennus pitäisi remontoida, mutta THL ei myönnä varoja siihen, vaantoiminnan pyörittämiseen.

Voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen pitäisi saada apuja muualta.

– Löytyisikö esimerkiksi sijoittajaa, joka rakentaisi turvakodin, joka vuokrattaisiin palveluntuottajalle?

Kanta-Hämeen Perhetyö on käynyt neuvotteluja myös Oma Hämeen sote-tiimin kanssa, mikä olisi maakunnan merkitys uuden turvakodin kannalta.

Muutosjohtajan Jukka Lindbergin mukaan maakunnan osallistuminen olisi perusedellytys turvakodin perustamiselle Hämeenlinnaan.

– Hakemus turvakodista on uskottavampi, kun koko maakunta on sen takana. Mielelläni liitän sen palveluverkkoon, Lindberg toteaa.

Turvakodin yhdeksi paikaksi on väläytetty uutta maakunnallista sairaalaa, jonne myös sosiaalipäivystys muuttaa.

– THL:n ohjeen mukaan turvakodin pitäisi olla kodinomainen, ei laitosmainen. Lisäksi paikalle on tarvetta jo ennen soteen siirtymistä, Stolt muistuttaa.

Turvakodin perustamisesta on keskusteltu Hämeenlinnassa jo parikymmentä vuotta.

– Vuonna 1999 oli Taimistontien perhekeskuksessa turvakotipaikkoja, mutta muuten koko asia on jäänyt puheasteelle. Etelä-Häme on ongelmakohta. Luvut kertovat karua tarinaa, kuinka paljon ihmiset jäävät ilman turvaa.

THL hallinnoi ja koordinoi turvakoteja. Maakunta ei näin ollen voi tehdä päätöksiä palveluista, mutta voi olla apuna käytännön järjestelyissä.

Jos tilat turvakodille löytyvät elokuun loppuun mennessä, järjestää THL kilpailutuksen palveluntuottajasta.

Stoltin mukaan Kanta-Hämeen Perhetyö ottaisi työn mielellään vastaan. HäSa

Päivän lehti

25.5.2020