Kanta-Häme

Turvallisuudesta ei kannata tinkiä

Janakkala

– Tällaiset tempaukset ovat tervetulleita. Minä käytän aina lamppua vaatteissani, sillä pelkään liikkua pimeällä. Liikkumistani vaikeuttaa paljon se, että Tervakosken vilkkaimmassa risteyksessä on ainakin seitsemän lamppua pimeänä, aamuvarhaisella rukoushetkeen matkalla ollut Toini Turunen arvostelee.

Heijastimet tekivät kauppansa Tervakoskella keskiviikkona järjestetyssä pimeässä liikkumisen tapahtumassa. Viisaan liikkumisen ryhmän tempauksessa muistutettiin ennen kaikkea koululaisia heijastimen käytöstä ja siitä, miten suojatie ylitetään turvallisesti.

Tervakoskella suojateiden tuntumassa olleet vapaaehtoiset neuvoivat koulu- ja työmatkalaisia ja jakoivat heijastimia niitä tarvitseville. Heidän mielestään jokaisella on oikeus turvalliseen liikkumiseen. Liian usein autot kaasuttavat suojatien yli pysähtymättä.

– Lapset osaavat käyttää heijastimia aika hyvin. Todellisia vaaratilanteita syntyy, kun vanhemmat tuovat heidät autolla kouluun. Kyllä lapset voisivat kulkea kouluun ihan omin jaloin, Turengin yhteiskoulun opettaja ja Viisaan liikkumisen ryhmässä innokkaasti toimiva Minna Nordström sanoo.

Tämän vuoden alussa työnsä aloittaneet Kanta-Hämeen liikenneturvallisuuskoordinaattorit toimivat kaikissa maakunnan yhdessätoista kunnassa. Kuntien lisäksi työtä rahoittaa Uudenmaan ely-keskus ja sidosryhminä ovat Hämeen poliisilaitos ja Liikenneturva.

Maakunnassa on kaksi liikenneturvallisuuskoordinaattoria, joista toinen on Destialta ja toinen Rambollilta.

– Joissakin kunnissa – esimerkiksi Janakkalassa – on paneuduttu jo vuosia liikenneturvallisuuteen, kun sitten taas toisissa liikennekysymykset ovat jääneet hyvinkin vähälle, projektipäällikkö Terhi Svenns sanoo.

Terhi Svennsin vastuulla on työskentely lähinnä Forssan seudun kunnissa sekä Hattulassa ja Janakkalassa. Hanna Puolimatka tekee töitä Hämeenlinnassa ja Riihimäen seudulla.

– Tärkeintä on ajan tarjoaminen. Esimerkiksi Hattulassa olimme mukana, kun uusi Juteinikeskus avattiin, Svenns miettii.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic