Kanta-Häme

Turvallisuus lisää haasteita Hamkissa

Hamkin B-rakennuksen käytävän seinään juuri ruuvatussa kotelossa odottaa megafoni käyttäjäänsä. Automaattisen hälytysjärjestelmän puutteessa megafoni saa luvan vahvistaa ihmisääntä, jos opinahjossa syttyy tulipalo tai tapahtuu räjähdys.

Hämeenlinnassa bio- ja elintarviketekniikkaa toista vuotta opiskelevaa Emma Robertsia eri osastoille sijoitetut megafonit vähän huvittavat. Varmaa on ainakin se, ettei megafoni kuulu talon päästä päähän eli rakennus- ja yhdyskuntatekniikan puolelta bio- ja elintarviketekniikan siipeen.

– Mitä täällä pitää oikein sattua ennen kuin jotakin tehdään? Olemme opiskelijoiden kanssa puhuneet puutteista, mutta ne eivät tunnu oikein kiinnostavan ketään, Roberts ja hänen opiskelukaverinsa Juuso Olli pohtivat.

Hamkin kiinteistöpäällikkö Tuomas Salosen mielestä huoleen ei ole aihetta. Turvallisuuteen panostetaan Hamkissa toden teolla suunnittelun, omavalvonnan ja harjoittelun kautta..

– Viime vuonna tehdyssä palotarkastuksessa ei rakennuksesta löydetty muuta huomautettavaa kuin yhden palosammuttimen hieman hankala paikka, Salonen muistuttaa.

Turvallisuuskysymykset ovat askarruttaneet Robertsia ja Ollia siitä lähtien, kun he aloittivat opiskelun Hämeenlinnassa. Hattelmalan vanhan piirimielisairaalan potilasrakennuksen ikkunoita ei saa rikottua, eikä rakennuksessa ole palovaroittimia tai keskusradiota.

Opiskelijoiden huolta lisää se, että B-rakennuksessa on kaikkiaan neljä laboratoriota. Helium, typpi ja happi sekä suuret kaasupullot eivät ole se kaikkein turvallisin yhdistelmä.

– Miten opiskelijat pääsevät pakoon esimerkiksi räjähdyksen tai tulipalon sattuessa, jos he ovat tunnilla? Miten vaarasta saadaan tieto toiseen kerrokseen? Jos megafonit saadaan joskus vielä toimimaan, ei niiden ääni kuulu rakennuksen toiseen päähän. Ei ole sitä paitsi sanottua, kuka kykenee paniikissa megafonia edes käyttämään, Emma Roberts sanoo.

Pelkästään B-rakennuksessa voi olla parhaimmillaan jopa 400-500 opiskelijaa. Tuomas Salonen muistuttaa, että rakennus on jaettu palo-osastoihin. Jos bio- ja elintarviketekniikan puolella syttyy tulipalo, on muualla rakennuksessa vielä puoli tuntia aikaa poistumiseen.

Opiskelijoiden huoli turvallisuudestaan otetaan tosissaan, vaikkei vakavia puutteita Tuomas Salosen, hallintopäällikkö Jyrki Miettusen ja opinto-ohjaaja Niina Kovasen mielestä olekaan. Laboratorioista huolimatta B-rakennus on varsin turvallinen ja sieltä on helppo poistua.

Rakennuksessa viime viikolla pidetty poistumisharjoitus sujui mallikkaasti, vaikka megafonit eivät Niina Kovasen mielestä kantaneetkaan riittävän kauas. Juuri harjoittelu on kaiken a ja o ja sitä aiotaan vain tiivistää vastaisuudessa.

– Leveät käytävät helpottavat poistumista ja poistumisteitä täällä on yllin kyllin. Vaikkei varsinaisia palotikkaita olekaan, pääsee rakennuksesta pois muun muassa kaksia kierreportaita pitkin. Ne tosiasiassa kyllä loppuvat pari metriä ennen maanpintaa, Salonen huomauttaa. (HäSa)

 

Päivän lehti

2.4.2020