Kanta-Häme

Turvapaikanhakijat saavat pian maksukortit käteisen sijaan

Kuvituskuva

Turvapaikanhakijat ovat saamassa maksukortit tämän vuoden kuluessa. Tällä hetkellä vastaanottoraha maksetaan käteisenä. Maahanmuuttovirasto jakaa ensimmäiset 600 prepaid-korttia testattaviksi elokuun aikana.

Jos kortit toimivat, maksukorttihanke laajennetaan kaikkiin vastaanottokeskuksiin, kertoo Maahanmuuttoviraston hallintojohtaja Jouko Salonen. Tämän vuoden aikana on tarkoitus jakaa vastaanottokeskus kerrallaan noin 10 000 maksukorttia tai vähän enemmän.

Salonen arvioi, että lokakuussa jo suurelle osalle turvapaikanhakijoista on saatu kortti. Aluksi korteille voidaan ladata vain vastaanottorahaa.

Kyseessä on prepaid-kortti, jonka ominaisuuksia on rajoitettu. Sillä voi nostaa Suomessa käteistä ja maksaa kaupoissa, mutta esimerkiksi verkkokaupoissa sitä ei voi käyttää.

– Kortti voidaan antaa tilanteessa, jossa henkilöllisyyden todentaminen on kesken. Kyseessä on Mastercardin debit-kortti, Salonen kertoo.

Prepaid-kortti on tarkoitettu turvapaikanhakijalle, jolla ei ole vielä oleskelulupaa. Nykyään heidän on vaikea avata suomalaista pankkitiliä, kun esimerkiksi tarvittavat henkilöllisyystodistukset saattavat puuttua. Tämä aiheuttaa hankaluuksia erityisesti niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat saaneet työnteko-oikeuden oltuaan maassa kolme tai kuusi kuukautta.

– Myös oleskeluluvan saamisen jälkeen on siirtymäaika. Nämä tapaukset pitäisi ratkaista nykyistä paremmin, Salonen toteaa.

Jatkossa kortille voi olla mahdollista ladata myös palkkatuloja.

Viime jouluna Maahanmuuttovirasto aloitti pienimuotoisen kokeilun maksukorteilla suomalaisen toimittajan kanssa.

Palkanmaksua kokeiltiin muutaman työnantajan kanssa, mikä onnistui Salosen mukaan teknisesti hyvin. Myöskään laskujen maksussa ei ollut ongelmia testikorteilla.

Samat testit pitää tehdä myös tulevilla maksukorteilla. Salonen on melko varma, että ominaisuudet toimivat ja ne saadaan lisättyä prepaid-korteille.

– Pyrimme siihen ja näyttää siltä, että ominaisuudet ovat tulossa. Pankkitilin puute aiheuttaa hankaluuksia paitsi turvapaikanhakijalle myös esimerkiksi kaupungeille, sosiaalitoimelle ja työnantajille.

Salonen korostaa, ettei prepaid-korttien ole tarkoitus korvata varsinaisia pankkitilejä

– Prepaid-kortit eivät kilpaile suomalaisten pankkipalveluiden kanssa, eikä niiden olla tarkoitus olla pysyvä ratkaisu.

Tulevat maksukortit toimittaa englantilainen yritys Prepaid Financial Services, joka voitti valtion yhteishankintayksikkö Hanselin kilpailutuksen.

Turvapaikanhakijoiden maksukortti on kalliimpi kuin suomalaisten pankkien maksukortti, mutta se tulee halvemmaksi kuin vastaanottorahan maksaminen käteisenä. Tällä hetkellä vastaanottorahat jaetaan käteisenä vastaanottokeskuksissa, mikä vaatii esimerkiksi vartiointiliikettä turvakseen.

– Nykyinen tapa jakaa raha käteisenä on vanhanaikainen, riskialtis ja kallis. Kortin käyttöön liittyy kustannuksia, mutta se tuo silti taloudellista säästöä verrattuna käteisen käyttöön, Salonen kertoo.

Hänen mukaansa maksukortti voisi ratkaista kerralla monta pulmaa. Sitä voisi käyttää vastaanottokeskuksesta lähdön jälkeenkin kunnes oman pankkitilin hankkiminen onnistuu.

Prepaid-korttia myönnettäessä Maahanmuuttovirasto vastaisi turvapaikanhakijan tunnistamisesta. Kortin ominaisuuksia voidaan rajata sen mukaan, kuinka tarkasti turvapaikanhakijan henkilöllisyys on kyetty todentamaan. HÄSA