Kanta-Häme

Turvapaikanhakijoiden tulva arvelluttaa kansaa

Ei niitä tänne tarvita. Ei koko Suomeen, eikä varsinkaan Harjavaltaan. Näin tokaisee torstaipäivänä Harjavallan torilta tavattu Sepe, joka kertoo pelkäävänsä ulkomaalaisten tulevan ja tappavan, jos hänen koko nimensä lukee lehdessä.

Sepe tarkoittaa ”niillä” turvapaikanhakijoita, joita ensi kuussa pitäisi alkaa virrata Harjavallan uuteen vastaanottokeskukseen. Sepen mielestä siitä ei seuraa ainakaan mitään hyvää.

– Eiköhän ne rikollisuutta harrasta, kyllä siitä joukosta aina joku sellainen löytyy. Kyllä joutuu olemaan jatkossa tarkkana rahapussinsa kanssa, ettei jätä sitä takataskuun, Sepe pohtii.

Hänen mukaansa koko Harjavalta puhuu tällä hetkellä turvapaikanhakijoista. Sepellä onkin jo tarkka käsitys siitä, millaista sakkia kaupunkiin on tulossa.

– Nuoria miehiä, jotka voisivat yhtä hyvin sotia tai auttaa kotimaassaan naisia ja lapsia. Luin Facebookista, että Helsingissä heitettiin virolaiset työmiehet ulos hotellista ja laitettiin pakolaiset tilalle.

Sepen mielestä tulijoille ei pitäisi antaa lainkaan rahaa, vaan sen sijaan esimerkiksi ruokakuponkeja paikallisiin liikkeisiin.

– Sillä estettäisiin, etteivät lähetä rahaa kotiinsa, Sepe toteaa.

SEPE EI OLE ajatuksineen yksin.

Vastaanottokeskusta vastustavaan Facebook-ryhmään on liittynyt lyhyessä ajassa jo yli 1500 jäsentä, mikä on paljon, kun vertaa lukua 7330 asukkaan Harjavallan väkimäärään.

Sama tilanne on monilla muillakin paikkakunnilla, jonne on suunniteltu uusia keskuksia.

Kaikki eivät suhtaudu asiaan kuitenkaan yhtä yksiviivaisesti.

Sari Mikola saapuu pyörällä uimarannalle Kokemäenjoen kauniisiin maisemiin. Häntä mietityttää, kuinka kaupungin uudet tulokkaat, etenkin miehet, suhtautuvat yksin liikkuvaan naiseen.

– Sinkkuihmisenä tulee mieleen, uskaltaako heidän kanssaan mitään puhella vai onko parempi pitää etäisyyttä, etteivät katso sitä seurusteluksi? Tähän saakka täällä ei ole tarvinnut pelätä, Mikola sanoo.

Hän kuitenkin korostaa ymmärtävänsä Suomeen tulon tarpeen.

– On se heille kamala tilanne, kun joutuvat lähtemään pakosalle. Jos itselle kävisi niin, toivoisihan sitä tietysti, että joku ottaisi vastaan.

– Toivotaan, että he osaavat noudattaa tämän maan sääntöjä, Mikola sanoo.

KIVENHEITON PÄÄSSÄ Satalinnan vastaanottokeskuksesta asuvat Kyösti Hiltunen ja Leena Rintala.

Rintala kiirehtii heti kertomaan suhtautuvansa myönteisen neutraalisti tuleviin naapureihinsa.

– He ovat traumatisoituneita ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon apua, Rintala sanoo.

Hiltunen ajattelee samoin, vaikka myöntääkin ilmassa olevan myös pientä varautuneisuutta.

– Lentokoneillakin on laskeutumispaikkansa. Johonkin sitä on laskeuduttava myrskyn silmästä, ja tämä on nyt se paikka, Hiltunen pohtii.

Heidän pihansa vierestä kulkee luontopolku, joka johtaa suoraan vastaanottokeskuksen maisemiin. Hiltunen ei ihmettelisi, jos sitä kautta joku joskus astelisi pihaan.

– En minä pois ajaisi, sehän olisi heille sama asia kuin hyökkäys. Tarjoaisin vissyä ja pyytäisin pihakeinuun. Toivottavasti päästään hyvään yhteistyöhön, ettei tule mitään konflikteja, Hiltunen sanoo.

Päivän lehti

3.4.2020