fbpx
Kanta-Häme

Turvapalvelusta mielenrauhaa

Viime kesän ylioppilasviikonloppu oli opiskelijoiden lisäksi juhlaa myös asuntomurtoja tehtaileville ammattirikollisille. Yksi uhreista oli hämeenlinnalainen “Tarja” perheineen.

– Tulimme yöllä juhlista kotiin, ja talo oli pengottu. Etuovi oli lukossa, mutta metsän puolelta oli tultu sorkkaraudalla makuuhuoneen ovesta sisään. Poliisi kertoi, että samana yönä oli käyty yhteensä neljässä asunnossa Hämeenlinnan seudulla.

Rikolliset olivat “Tarjan” tapauksessa hyvin valikoivia. Vain kultakorut ja käteinen raha kelpasivat. Omaisuutta lähti vorojen mukaan yli 20 000 euron arvosta.

– Esimerkiksi hopeiset Kalevala-korut, halvemmat kellot, kodintekniikka tai taulut eivät kiinnostaneet. Vaikuttaa siltä, että tekijät ovat tarkasti tienneet, mitä hakevat.

“Tarjan” mukaan poliisi epäili toiminnan olevan Baltian maista johdettua.

– Paikallistuntemusta omaavat tiedustelijat raportoivat sinne, ja sitten ennalta valittuihin kohteisiin isketään esimerkiksi juuri juhlaviikonloppuina, kun ihmiset eivät ole kotona.

Poliisi lopetti “Tarjan” tapauksen tutkinnan tuloksettomana. Rikoksen uhri kiittelee poliisin toimintaa muilta osin, mutta ihmettelee, miksei poliisi tiedota asiasta, vaikka huhujen mukaan Hämeenlinnan seudulla tapahtuu juuri tällä hetkellä huomattavan paljon murtoja.

– Itse tilasimme murtoa seuraavana päivänä kotiimme turvapalvelujärjestelmän, mutta varmaan pitkään kestää, ennen kuin voi taas luottaa siihen, ettei oman kodin ympärillä hiippaile ketään, “Tarja” toteaa.

Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario Marko Mäkinen kiistää, että käynnissä olisi jonkinlainen murtoaalto.

– Ei sen kummempaa kuin muuallakaan tai muina vuodenaikoina. Toiminta on kyllä ammattimaistunut, ja systeemi toimii siten, että usein rajan takaa tulevat rikolliset kiertävät samana yönä useampia kohteita. On myös mahdollista, että he käyttävät tiedustelutoimintaa.

Kulta ja käteinen ovat suosiossa, koska tavara pitää saada mahdollisimman helposti maasta pois.

– Kulta on yhtä arvokasta joka paikassa. Kodinelektroniikalla puolestaan ei nykyään paljon arvoa ole sen jälkeen, kun tavara on kannettu liikkeestä ulos, Mäkinen muistuttaa.

Rikoskomisarion mukaan poliisi tiedottaa ja varoittaa ihmisiä asuntomurroista vakiintuneen kaavan mukaan.

– Varsinkin kesälomien aikaan muistutellaan, ettei kannata kertoa julkisesti olevansa poissa kotoa. Myös erilaisten hälytysjärjestelmien yleistyminen on positiivinen ilmiö, Mäkinen sanoo.

Turvapalveluita myyvä Verisure tekee paraikaa näkyvää markkinointia esimerkiksi televisiossa ja kiertämällä ovelta ovelle. Yhtiö kuitenkin kieltää myyvänsä uhkakuvien avulla.

– On totta, että murtojen määrä on ollut laskeva, mutta kukaan ei halua murtoa omalle kohdalleen. Ihmiset ostavat meiltä mielenrauhaa ja me kerromme faktoja, toteaa Verisuren tiiminvetäjä Esa Aalto.

Hänen mukaansa yleinen harhakäsitys turvapalveluista on niiden kalleus.

– Hälytin- ja valvontajärjestelmän asentaminen maksaa älypuhelimen verran ja palvelumaksu on paketin kattavuudesta riippuen reilun euron verran päivässä.

Verisuren mukaan heidän turvajärjestelmänsä asentaminen antaa lähes sataprosenttisen ennaltaehkäisevän turvan asuntomurtojen osalta.

– Rikolliset etsivät kyllä helpomman kohteen itselleen, kun näkevät meidän tarramme talon kyljessä, Aalto hymyilee.

Pelkille tarroillekin ilman hälyttimiä ja kameroita riittäisi kysyntää.

– Olemme aika mustasukkaisia siitä, jos tarrojamme löytyy vääristä paikoista. Se heikentää palvelusta maksavien asiakkaidemme turvaa, jos järjestelmää ei talosta todellisuudesta löydykään.

Nettisivuillaan Verisure kertoo olevansa selkeä markkinajohtaja yksityistalouksien turvapalveluiden tarjoajana.

– Markkinarako on ollut olemassa jo pitkään. Enemmän kilpailua alalle syntyy varmasti, ja se on myös tervetullutta, Esa Aalto sanoo.

Nykyaikaisiin turvapalvelujärjestelmiin voidaan liittää jo sähkölukot, palohälyttimet ja esimerkiksi kodinkoneiden etäkäyttö.

– Sauna on hieman ongelmallinen, sillä kyse on kosteista tiloista ja sähkölaitteista. Mutta esimerkiksi kahvinkeittimen voi näpätä päälle helposti, Aalto kertoo.

Suuntaus on yhä vahvemmin niin sanottua “älykotiajattelua”. Älypuhelimen näytöltä näkee koko ajan esimerkiksi ilmalämpöpumpun tilan ja kodin lämpötilan. Jos hälytys laukeaa, siihen reagoidaan valvomosta 30 sekunnissa.

– Ihmisten pitää silti uskaltaa käyttää näitä järjestelmiä. Siksi emme veloita euroakaan ylimääräistä, jos vartija tulee paikalle.

Aallon mukaan käytännössä kaikki hälytykset aiheutuvatkin asukkaiden omasta toiminnasta.

– Viiden vuoden ajalta en muista yhtään todellista murtoa meidän suojaamiimme kohteisiin, Aalto kehuu. HäSa

Menot