Kanta-Häme

Turvaranneke livahti älypuhelimeen

Olli Säynätmäki muistaa elävästi, kuinka hänen mummonsa käyttämä turvaranneke teki pieneen poikaan suuren vaikutuksen.

– Ajattelin silloin, että tuollaisen tarvitsisivat kaikki. Loistava keksintö!

Neljännesvuosisata myöhemmin Säynätmäen tuore yritys Innolion oy on lanseerannut älypuhelinsovelluksen, jonka tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta arjessa. Hätäpillin kuvaa näytöllä tökkäämällä tieto avuntarpeesta lähtee apupiiriin kuuluvien puhelimiin. Aina äänen kanssa.

– Toki samantyyppisiä sovelluksia on olemassa, mutta pilvipalvelun avulla logiikka laajenee kännykästä reaaliaikaiseen hätätilanteen hallintaan. Jos avuntarvitsijalta viedään kännykkä tai sen akku loppuu, jää hälytys aktiiviseksi palveluun ja auttajat pystyvät yhä toimimaan, kertoo Säynätmäki.

Visleristä on olemassa kolme versiota: Perheturva, Omaturva ja Senioriturva. Esimerkiksi Perheturvassa vanhempi näkee älypuhelimestaan, onko lapsi ilmoittanut olevansa kotona, koulussa, harrastamassa vai jossakin muualla.

Jos lapsi on unohtanut päivittää tilatietonsa tai ei jostain syystä halua vanhemman tietävän missä liikkuu, tulee lapsen puhelinlaitteen sijainti kuitenkin vanhemman tietoon Visleri -palvelun kautta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hätätilanteessa lapsen ei tarvitse tietää missä on, sillä palvelu välittää tämän tiedon hänen puhelimestaan parhaimmillaan alle kymmenen metrin tarkkuudella.

Lisäksi vanhemman puhelimessa näkyy tieto, kuinka paljon lapsen puhelimessa on akkua on jäljellä.

– Tämä on monien mielestä hyvä ominaisuus. Siitä voi päätellä, kannattaako lapselle soittaa heti vai ehtiikö vähän myöhemminkin asian kiireellisyydestä riippuen.

Käyttäjäpalautetta ja kansainvälistymistä

Toimitusjohtaja Säynätmäki sanoo, ettei kenenkään apupiiriin joudu tahtomattaan eikä paikannustietoja ole tarkoitettu perheenjäsenten liikkeiden jatkuvaan seuraamiseen.

– Vanhempana sanoisin, ettei minulla ole edes aikaa lasten kyttäämiseen. Kyse on huolenpidosta.

Toistaiseksi Vislerin kaikki ominaisuudet toimivat vain Android-älypuhelimissa. Windows- ja iPhone-puhelimiin hälyttäminen saataneen mukaan kevään aikana.

Koska sovelluksessa hyödynnetään gps-paikannusta, kuluttaa se tunnetusti akkua. Ongelma ei ole kuitenkaan Säynätmäen mukaan suuri, sillä paikantaminen ei ole päällä koko ajan, vaan sitä päivitetään tarpeen mukaan.

– Hätätilanteessa tilanne on tietysti eri. Silloin gps:ää käytetään 15 sekunnin välein.

Säynätmäki kertoo pyrkineensä kohtuullisuuteen Vislerin hinnoittelussa. Omaturvan ja Senioriturvan vuosihinta on 60 euroa, Perheturvan saa edullisimmillaan koko perheen Android-puhelimiin 12 eurolla kuussa.

– Se on perhettä kohden 39 senttiä päivä. Eihän sillä rahalla saa edes maitolitraa.

Säynätmäen ideoima turvallisuustuoteperhe on ollut markkinoilla vasta pari kuukautta. Kevään ajan Innolion kerää käyttäjäpalautetta Suomessa, loppuvuodesta tähtäin käännetään kansainvälisille markkinoille.

– Ohjelmistotuotteen skaalaus on helppoa. Kun teemme eri kieliversiot, se on melkein siinä, sanoo Säynätmäki. (HäSa)