Kanta-Häme

Turvasytytin vähentää paloriskiä

Vanhoissa loisteputkivalaisimissa piilee palovaara, josta vain harva on tietoinen.

Jos valaisimeen tulee vika, vanhojen loisteputkivalaisimien sytytin saattaa yrittää sytyttää valoa yhä uudelleen, jolloin komponentit voivat ylikuumentua hetkessä yli 200-asteisiksi ja sytyttää pahimmassa tapauksessa tulipalon.

Kärähtäneet loisteputket aiheuttavat Kanta-Hämeessä kymmenkunta palohälytystä vuodessa.

– Onneksi harvoin kärähtämiset johtavat laajempaan paloon, mutta sellaisinaankin ne aiheuttavat ainakin hetkellisen keskeytyksen toimintaan savunmuodostuksen vuoksi. Silloin tällöin palo myös pääsee leviämään rakenteisiin, kertoo pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

– Lähin tapaus oli tässä meidän paloasemamme tiloissa, jossa yksi valaisin kärähti. Mitään ei kuitenkaan syttynyt tuleen, Talikka muistelee.

Tukesin tilastojen mukaan valaisin on toiseksi yleisin sähköpalojen aiheuttaja Suomessa.

Lisäturvaan ei riitä rahaa

Yksi yleisimmistä palohälytyksiä aiheuttavista valaisintyypeistä on loisteputki. Turvasytyttimiä on ollut markkinoilla muutaman vuoden ajan, mutta niitä käytetään yhä todella harvoin.

Hämeenlinnassa lukuisien suurten kiinteistöjen kunnossapidosta vastaavan L&T:n kohteissa loisteputkia käytetään yleisesti, mutta turvasytyttimiä ei ole niihin asennettu. Syynä on hinta. Yksittäisenä ostoksena viitisen euroa tavallista sytytintä kalliimpi turvasytytin ei ole paljon, mutta suurissa halleissa voi olla tuhansia loisteputkia.

– Tavalliseen verrattuna turvasytytin on karkeasti arvioiden tuplahintainen. Ajat ovat sellaiset, ettei kukaan halua investoida yhtään ylimääräistä kiinteistön ylläpitoon, sanoo työnjohtaja Olli Mäkynen L&T:n kiinteistötekniikan yksiköstä.

Mäkysen mukaan paloturvallisuutta ylläpidetään loisteputkien ja sytyttimien säännöllisillä massavaihdoilla. Hän en muista huoltoasiakkaiden kohteissa yhtäkään loisteputken aiheuttamaa palovaaraa.

– Vaihdot tehdään tietyin aikavälein, minkä lisäksi kohteemme ovat yleensä jonkinasteisen jatkuvan valvonnan alla. Jos yksittäinen putki on rikki, se otetaan irti ja uusi laitetaan massavaihdon yhteydessä.

Kotikäyttöön edullinen

Pelastuspäällikkö Petri Talikka suosittelee turvasytyttimen asentamista loisteputken vaihdon yhteydessä, vaikka sitä ei esimerkiksi palotarkastusten yhteydessä erityisesti kehoteta.

– Kyseessä on ihan asiallinen väline. Toisaalta, on jos on kyseessä oikein vanha valaisin, kannattaa miettiä kääntymistä sähköalan ammattilaisen puoleen ja koko laitteen vaihtoa.

Myös Olli Mäkysen mukaan turvasytytin on hyvä vaihtoehto kotitalouksien paloturvallisuuden parantamiseksi, vaikka erillistä sytytintä tarvitsevat loisteputket alkavatkin olla väistyvää tekniikkaa.

– Kohteissa jossa tällaisia sytyttimiä on, kannattaa miettiä perusteellista valaistusremonttia. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic