Kanta-Häme

Turvekesä on sujunut vaihtelevasti

Kuluvasta vuodesta ennustetaan tulevan turpeentuotannossa tavanomaisen hyvä.

Lounais-Suomessa tuotannossa on kuitenkin onnistuttu alueellisesti vaihtelevasti, ja esimerkiksi Forssan seudulla turvesuot ovat saaneet hieman enemmän sateita kuin muilla tuotantoalueilla.

– Turpeen nostoon päästiin tänä vuonna aikaisin, jopa huhtikuussa, koska ei ollut lunta. Touko- ja kesäkuun kylmät ja kosteat ilmat aiheuttivat kuitenkin tuotannolle hankaluuksia, asiakkuuspäällikkö Seppo Ojalammi turvetuottaja Vapo Oy:stä kertoo.

Heinäkuussa poutaiset ja jopa helteiset kesäpäivät kuitenkin siivittivät turpeennoston täyteen vauhtiinsa.

Vapon turvetuotantoalueella Okssuolla on ollut tavoitteena nostaa tänä vuonna 60 000 kuutiota eli 400 rekkalastillista turvetta. Touko- ja kesäkuussa Okssuolla ei kuitenkaan juurikaan saatu turvetta nostettua, joten heinäkuun helteillä urakoitsija kiiruhtaa tavoitetta kiinni.

– Normaalisti tavoitteesta on saavutettu jo juhannukseen mennessä puolet. Hyvä turvekesä tästä voi hyvinkin tulla, mutta huippuvuotta emme saa tekemälläkään, turveurakoitsija Mikko Ylöstalo Haapaniemen Koneasema Oy:stä toteaa.

– Heinäkuu on aina parasta nostokautta. Jos elokuukin on tänä vuonna hyvä, voimme vielä päästä tavoitteeseemme, tuotantovastaava Juha Kujala Vaposta täydentää.

Kaikki menee kaupaksi

Okssuolta nostetusta turpeesta suurin osa on ympäristöturvetta ja menee lähiseudun karjatiloille kuivikkeeksi. Pienempi osa puolestaan on polttoturvetta.

– Kaikki korjuuseen saatu turve menee täällä kyllä kaupaksi, Ylöstalo sanoo.

Ojalammi on luottavainen sen suhteen, että tämän vuoden tuotannolle asetetut tavoitteet täyttyvät. Turvetta on myös jonkin verran varastossa viime vuoden hyvän turvekesän jäljiltä.

– Turvetta nostetaan juuri nyt kovaa tahtia kaikkialla. Uskon, että pystymme kyllä vastaamaan olemassa olevaan turvetarpeeseen, Ojalammi sanoo.

– Loppukesä ratkaisee paljon, joten toivottavasti elokuun loppuun asti riittää tuotantokelejä. Yöt toki pitenevät loppukesää kohden, jolloin vauhti hieman hiipuu. Vaikka joillakin tuotantoalueilla jäätäisiinkin hieman kauden tavoitteesta, pystymme tasaamaan tilannetta Lounais-Suomen laajuisesti.

Valtakunnallisesti Vapolla on tavoitteena nostaa kesän aikana turvetta yhteensä 17,6 miljoonaa kuutiometriä. Tavoitteesta oli heinäkuun alkuun mennessä saatu nostettua noin kolmannes. (HäSa)

Menot