Kanta-Häme

Tussin ja akvarellin liitto – Tuula Mikkolalle tekniikoiden kokeilu on osa kuvataiteen tekemistä

Tuula Mikkolalle erilaisten tekniikoiden kokeilu on tärkeä osa kuvataiteen tekemistä.
Tuula Mikkola ja hänen uusinta tuotantoaan näyttelyssä edustava Ruusuja sinulle -vesiväri- ja tussiteos. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelassa työpajajohtajana toimiva Tuula Mikkola on tehnyt kuvataidetta koko aikuisikänsä. Välillä aktiivisemmin, välillä tekeminen on jäänyt pidemmäksikin aikaa taka-alalle.

– Käsillä tekeminen sen sijaan on ollut elämässäni jossain muodossa mukana kaiken aikaa, hän huomauttaa.

Viimeiset puoli vuotta Mikkola on ollut kuvataiteen parissa poikkeuksellisella innolla. Selittäjä on hänen Tammelan kunnantalon ala-aulaan ripustamansa näyttely.

– Joskus on vain hyvä sopia näyttelylle aika ja paikka. Se toimii tavallaan pätevänä pakotteena pensseliin, tussiin, pastelliliituihin tai vesiväreihin tarttumiselle.

Toteamus paljastaa Tuula Mikkolan omistautuvan kuvataiteelle monipuolisin ilmaisukeinoin.

– Tahtoo käydä niin, että kun kokeilen jotain uutta, hurahdan siihen kiinni saman tien.

Uusin aluevaltaus ovat tussit. Tämä tulee ilmi Tammelassa esillä olevista näyttelytöistä.

Mandalateoksissa tussitekniikkalla on hallitseva asema. Nimensä taidesuuntaus on saanut sanskritin kielen ympyrää tai kiekkomaista esinettä tarkoittavasta sanasta.

Taiteilija itse määrittelee kokeneensa hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta vaikutteensa ammentavan mandalan kuvakielen ja tussitekniikan yhdistelmäksi. Mandalat antavat mitä tervetulleinta vastapainoa työelämän haasteille.

– Olen tehnyt näitä keskittymistä ja mielenhallintaa vaativia mandalateoksia pääntyhjennystöinä.

Tuula Mikkolan innostus tussipiirtämiseen pääsee oikeuksiinsa teoksissa, joissa tussitekniikka täydentää akvarellimaalausta. Näitä kahta tekniikkaa yhdistävät Mielikuvia- sekä Ruusuja sinulle -teokset ovat näyttelyn tuoreinta antia.

– Sellaista uudenlaista kikkailua, tekijä itse määrittelee.

Mikkola huomauttaa perinteisen maisemamaalauksenkin olevan edelleen rakas harrastus.

– Siitähän tämä kaikki alkoi 17-vuotiaana, hän muistelee.

Näyttelyssä on mukana myös pastelliliiduilla syntyneitä töitä.

Esillä Tammelan kunnantalossa on viitisentoista teosta. Abstraktia ilmaisua edustavat harmaa-asteikollaan puhutteleva Suru sekä kirkkaammin sävyin sanomaansa välittävä Heijastuksia -akryylimaalaukset.

Tuula Mikkola on pitänyt useita näyttelyitä viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Edellisen kerran hänen töitään nähtiin viisi vuotta sitten Tammelan kunnantalossa.

Omien näyttelyidensä lisäksi hän on osallistunut vuosien varrella Kuhankosken Killan sekä Jokioisilla toimivan Tapuliryhmän katselmuksiin. HäSa

Tuula Mikkolan kuvataidetta 25. tammikuuta saakka Tammelan kunnantalossa, Hakkapeliitantie 2, Tammela.

Päivän lehti

27.1.2020