Kanta-Häme

Tutkija AKT:n lakkouhkailusta: Huonontaa neuvottelumahdollisuuksia

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton lakkouhkaus voi huonontaa entisestään hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välisiä neuvottelumahdollisuuksia.

Koko syksyn käyty kamppailu pakkolaeista ja yhteiskuntasopimuksesta on ay-liikkeitä tutkineen Åbo Akademin tutkijatohtori Mika Helanderin mukaan aivan väärällä tolalla.

– Sen sijaan, että ajettaisiin sopua, tiukat vastalauseet sekä ehdot ja uhittelut tiukennevat askel askeleelta.

AKT:n vaikuttajille lähetetyn Lännen Median kyselyn mukaan liiton jäsenistöstä valtaosa olisi valmis lakkoon ensi keväänä, mikäli hallitus ei peru suunnitelmiaan pakkolaeista.

Yhä kovemmilla ehdoilla kiristäminen ei Helanderin mukaan vie neuvotteluita ainakaan parempaan suuntaan.

– Se, että hallitus jonkinlaiseen järkiperusteeseen viitaten voisi perääntyä pakkolakiehdotuksista ja niiden edistämisestä, vaikeutuvat sitä mukaan, kun tulee tämäntyyppisiä vastavetoja.

Kiristys-taktiikan tehoon epäilevän Helanderin mielestä nyt on tultu myös siihen pisteeseen, ettei osapuolten kannattaisi enää jatkaa keskustelua julkisella kentällä Suomen kilpailukyvyn parantamismahdollisuuksista.

Hänen mukaansa neuvottelijaosapuolten pitäisi vetäytyä pois julkisuudesta yhteisen linjan löytymiseksi.

– Osapuolten pitäisi hoitaa neuvottelut vanhan tavan mukaisesti keskenään yhteisen pöydän ääressä, eikä julkisuuden kautta.

Sovun löytymisessä Helander pitää tärkeänä, että löytyisi edellytyksiä EK:n ja SAK:n neuvotteluiden jatkumiselle.