Kanta-Häme

Tutkijan ennuste: SDP:stä tulee Hämeenlinnan valtuuston suurin

Tasapaino järisee hämeenlinnalaisessa kunnallispolitiikassa, eli rappaus ropisee Raatihuoneen synkeän ruskeasta ulkoseinästä.

Vaalitutkija, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen laski Hämeen Sanomille, mikä on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokoonpano, jos kaupungissa äänestetään Helsingin Sanomien teettämän viimeisimmän puolueiden kannatusmittauksen tulosten (HS 19.3.) mukaisesti.

Kyyti on kylmää etenkin kokoomukselle:

Mittauksissa maan suurimmaksi noussut SDP tekee vaaleissa ehkä yllättävänkin selvän pesäeron kokoomuksen.

Vanhassa valtuustossa molemmilla on 17 paikkaa, mutta dosentti Timosen gallup-ennakoinnin mukaan SDP saa nyt 16 ja kokoomus vain 13 valtuutettua.

Kokoomuksen lisäksi vaalien toinen selvä häviäjä on perussuomalaiset, jonka paikkamäärä on putoamassa kymmenestä kuuteen. Persujen edellisvaalien jälkijytkyä seuraa nyt jonkinmoinen romahdus.

Keskustasta tulee mielipidemittausten mukaan vaalien voittaja Hämeenlinnassa, ei kuitenkaan aivan veret seisauttava.

Paikkoja on luvassa saman verran kuin nykyiseen valtuustoonkin tuli viime vaaleissa, eli kuusi. Se on kuitenkin nyt suhteellisesti enemmän, kun valtuuston kokonaispaikkamäärä supistuu 59:stä 51:een.

Timosen vertailu koskee vaalituloksia, eli arviossa ei ole otettu huomioon mm. kahden perussuomalaisen valtuutetun loikkausta vaalien alla keskustan valtuustoryhmään.

Valtakunnallinen vihreä gallup-myötätuuli tarkoittaa sitä, että vihreät on ainoa puolue, joka jopa lisäisi Hämeenlinnassa paikkamääräänsä. Vihreille on luvassa yksi lisäpaikka, joka nostaisi sen valtuutettujen luvun neljään.

Jonkinlaisen torjuntavoiton kirjaisivat tililleen myös vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit.

Molempien puolueiden valtuustoryhmän koko on pysymässä kolmessa, jos hämeenlinnalaiset äänestävät valtakunnallisten mittaustentulosten ennakoimalla tavalla.

Valtakunnallinen kannatus ei tietenkään kerro koko kuvaa paikallisista vaaliasetelmista.

Timosen arvio on täysin tunnoton paikallisuudelle.

– Tämä on pelkkää matematiikkaa, hän korostaa.

Pertti Timonen ei usko paikallisten asioiden – kuten viime vuosien kunnallispoliittisen riitelyn – kovin suureen vaikutukseen. Jotakin voi silti olla äänestäjän hampaankolossa.

– Kärhämilläkin voi olla osansa äänestyspäätöksiin, lähinnä SDP:n ja perussuomalaisten kannatusta laskevasti, mutta ei sekään kovin merkittävää ole.

Voi olla, että kyllästyneimmät jättävät kokonaan äänestämättä. Äänestysvilkkaus saattaa jäädä todella alhaiseksi. Sillä voi Timosenkin mukaan olla on suoraa vaikutusta vaalitulokseen.

– Alhainen prosentti rankaisee kirpeimmin vihreitä ja perussuomalaisia. Siitäkin tulee miinusta vihreille, kun Hämeenlinna ei ole leimallisesti opiskelijakaupunki.

Laiskasta äänestämisestä hyötyy dosentti Timosen mukaan kokoomus. Myös keskustan kannattajat lähtevät yleensä uskollisesti uurnille vaikka räntäsateessa, myös muiden nukkuessa.

Vaalikampanjoita parhaillaan käyville ehdokkaille dosentti Timosen analyysi on tietenkin turhauttava. Välttämättä kovin paljon ei ole edes tehtävissä!

Tampereella demareiden taustavaikuttajana tunnettu dosentti ei pidä edes ehdokasasettelua kovinkaan ratkaisevana vaalien lopputulokselle.

SDP:ltä puuttuu kaksi paljon viime vaaleissa ääniä saanutta ehdokasta eli Johannes Koskinen ja Iisakki Kiemunki. Kokoomukselta puolestaan puuttuvat Jari Koskinen ja Tapio Vekka.

Keskustalla on riveissään näissä vaaleissa entinen kansanedustaja Timo Kaunisto, joka tekee paluuta politiikkaan hämeenlinnalaistuneena.

Edelliset kuntavaalit olivat Hämeenlinnassa vielä vuoden 2009 kuntaliitoksen sävyttämät. Näissä vaaleissa oman kylän ehdokkaan äänestäminen ei ehkä ole enää niin kovassa kurssissa kuin silloin.

Nurkkakuntaisuuden pitäisi kaiken järjen mukaan olla jo aikansa elänyttä. Tosin, järkihän ei välttämättä varsinaisesti ratkaise äänestyspäätöksiä tehtäessä. 

Päivän lehti

28.5.2020